У церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола Фоми, одного з 12 учнів Ісуса Христа.

Інші назви свята: "Фома", "Фома Хлібник", "Фома Невірний", "Денис Позимовий та Хома", "Великі кроми".

Хоча Хома був недовірливим та скептичним, на Русі його дуже любили та поважали. Вважалося, що святий є покровителем чесного достатку, він дуже ощадливий та запасливий. Тому сьогодні слід підраховувати отриманий дохід, чи бачити все вистачає на зиму. І якщо із запасами все добре, то треба піти та поставити свічку в церкві. А якщо рік особливо успішний, то треба накрити багатий стіл та відзначити вдалу працю.

Дівчат, яким виповнилося вже 7 років, можна починати навчати рукоділля. А батьки можуть повести синів, які вирішили завести вже свою родину, показувати, як усе влаштовано в господарстві. Можна також поділитися із синами якимось майном, день чудово для цього підійде.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Якщо ж на Фому народжується дитина, то печуть пшеничний коровай, відламують окраєць, посипають сіллю і підносять новонародженому. Так йому постійно супроводжуватиме успіх і гроші. Дають такий шматочок хліба і тим, хто справляє іменини, хворим та слабким людям. Вважається, що тоді хворий швидко піде на поправку.

Можна провести сьогодні обряд, щоб збільшити прибутки. Встаньте на світанку, сходіть до церкви і принесіть свічку додому. Її потрібно поставити на дерев'яну поверхню, запалити та ножем тричі перехрестити. Потім ніж потрібно встромити поруч і тричі вимовити слова, не відриваючи очей від вогню свічки:

Хома запасливий у будинок багатство принесе, дітлахів нагодує, старих вдосталь напоїть, і себе не забуде. Свічка, догорай, грошики до хати заманюй! Слово моє – залізне, Ключ-Замок кидаю, гроші та дохід залучаю!

Віск, який стікатиме зі свічки, треба зібрати ще теплим і зліпити з нього кульки. Їх потім загорніть у шматок червоної тканини і покласти в полотняний мішечок, перев'язаний червоною мотузкою. Його потім сховайте в потайному місці і зберігайте рік до наступного дня Фоміна.

Можна у цей день погадати на бажання. Загадайте його і візьміть жменьку горіхів або будь-яких зернят. Потім порахуйте скільки їх. Якщо число парне – бажання здійсниться.

Бажання на Новий рік, фото: Знай.ua
Бажання на Новий рік, фото: Знай.ua

Що не можна робити 7 жовтня

Це дуже небезпечний енергетично день, ви можете стати жертвою ненавмисного пристріту. Якщо хтось вас похвалив або буркнув щось недобре, скажіть тричі: "Твої мови - тобі в плечі, твої думи - тобі в суми." Заздрити і думати погано про когось теж не можна. Якщо у вас багато образ, то не вимовляйте їх близьким, а скажіть у відчинене вікно. Тоді вітер забере всі слова, не буде скандалу, а ваша душа заспокоїться. Також намагайтеся тісно не контактувати із малознайомими людьми.

Нагадаємо, що Ісус Христос захистить кожного , хто попросить: цю молитву потрібно читати так само часто, як "Отче наш".

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".