У понеділок, 9 жовтня, віряни православної церкви вшановують пам'ять двох святих - преподобної Пелагії Антіохійської та преподобного Трифона, архімандрита Вятського (дата за старим стилем – 21 жовтня).

Ще це народне свято, яке називається Трифон та Пелагея.

Трифон та Пелагея 9 жовтня: традиції свята

У цей час наближення зими ставало дедалі відчутнішим. " З Трифона-Пелагеї все холодніше" , - казав народ. Наші пращури помітили, що наші пращури помітили, якщо у цей день спекотний дощ. Для тих, хто збирався одружуватися або виходити заміж, також готувався новий ошатний одяг.

Популярні новини зараз
Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

У цей день люди починали опускати у вир бочки з огірками, які засолили їхні дружини. Це був вдалий народний винахід. Адже під льодом температура води ніколи не опускалася нижче за нуль градусів, тому продукти не могли зіпсуватися або замерзнути.

Провесною соління діставали, і на селянському столі з'являлися дуже смачні ласощі.

Крім того, на Трифона і Пелагею зазвичай народ починав готувати нові поля — рубали і випалювали ліс.

9 жовтня заборонено лаятись і поганословити, інакше можна накликати лихо. Крім того, церква забороняє сьогодні виходити на вулицю п'яними — вважається, що в такому стані людина не здатна протистояти нечисті, яка легко затягне її у вир проблем.

У народі вірили, що цього дня ні в якому разі не можна згадувати минуле, а краще думати про майбутнє. Якщо шкодувати про те, що трапилося колись, то з людиною точно станеться погане. Також цей день вважався несприятливим, адже була висока нагода отримати травму. Тому намагалися відмовитися від тяжкої фізичної праці.

Нагадаємо, що Ісус Христос захистить кожного , хто попросить: цю молитву потрібно читати так само часто, як "Отче наш".

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".