У церковному календарі це дата пам'яті мученика Лонгіна. Інші назви свята: "Лонгін", "Лонгін Вратник", "День зору".

На Русі Лонгін Сотник шанувався як цілитель очей та хвороб, пов'язаних з ними. У народі також відзначали свято Вратник, тому що багато ритуалів проводили біля воріт.

Є повір'я, що Лонгін може позбавити різних хвороб очей. Тому якщо у вас є легке або навіть сильне захворювання, можете помолитися йому, щоб вилікувати якнайшвидше від недуги. Але також Лонгін захищає від нечисті будинок, тому що стоїть біля воріт. Ворота вважалися дуже небезпечним місцем, через яке темні сили потрапляють до будинку. А святий охороняє людей, тому над брамою чи дверима можете повісити ікону з його зображенням та стрітенську свічку. Можна ще висадити біля воріт колючі рослини або увігнати в паркан або двері шматочок гострого заліза.

Також є традиція цього дня виймати весь теплий одяг та провітрювати його на холодному повітрі. А якщо ще й сонце потрапить на речі, то вони зможуть зігріти в будь-які морози, будуть довго служити, а ви не занедужаєте взимку.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Сонячна погода. Фото: Znaj
Сонячна погода. Фото: Znaj

Ще раніше був дивний обряд привороту парубків на кров. Дівчата підходили до будинку, де живе коханий, кололи палець про колючу рослину і цією раною потім торкалися воріт. Вони вірили, що тоді хлопець назавжди закохається, інші дівчата вже не зможуть його приворожити. Літні ж намагалися першими виходити з хвіртки, щоб нечисть подумала, що тільки старі люди живуть тут, а від них багато сили не візьмеш. Тому й не чіпали хату.

Щоб провести обряд на щасливу частку 16 жовтня брали цукор і перемішували його разом із дрібними гілочками, зібраними у своєму саду. Потім цю суміш клали в лляний мішечок і примовляли такі змовні слова: «Святий Лонгін, підсоби, всі невдачі з дому прибери. Нехай йдуть вони геть, запусти ж у ворота кохання. Також з нею нехай зайдуть щастя, радість та затишок. Ти все це оберігай, злого ворога не впускай. Амінь». Потім цей мішечок закопували з боку двору біля хвіртки.

Що не можна робити 16 жовтня

У цього дня дуже напружена енергетика, він невдалий, тож не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати та крадіжки. Уникайте великого скупчення людей, і не купуйте нічого значного, це не дасть вам радості. Щоб не принести з роботи додому чуже лихо, йдучи з неї накресліть вугіллям або олівцем на підошвах взуття хрест і скажіть: "Зніму хрестом, царським пальцем, те, що не від Бога, від чортового порога. Собаці злий вити, а мені рабу (рабе ) Божому (ім'я) здоровим бути. Амінь."

Церква, молитва, фото: Знай.ua
Церква, молитва, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.