Цього дня православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла.

Інші назви свята: "Лука", "День святого Луки", "Лука Голодний".

Цибуля була особливим продуктом у цей день, намагалися їсти його якомога більше. Часник та інші гострини теж включали до страв. Вважалося, що вони можуть позбавити багатьох хвороб. А святому Луці молилися про добрі стосунки в сім'ї, любов між подружжям, просили допомоги ще рибалки та городники.

Маленьким дітям теж давали цибулю, хоч трохи, щоб вони весь рік не хворіли. Немовлятам просто капали трохи цибульного соку в молоко. Жінкам можна протерти обличчя цибульним соком, щоб повернути молодість та красу. Голову теж можна помити водою з пюре сирої цибулі, щоб волосся було сильним і блискучим.

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Це останній день, коли осика та дуб скидають листя. Є повір'я, що можна загадати бажання, стати під деревами і чекати поки впаде листочок. Тоді бажане здійсниться. Якщо ж ви ловите рибу в морі, то можете попросити апостола Луку про хороший улов і захист від потоплення.

Що не можна робити 19 жовтня

У День святого Луки є найважливіша заборона – не давати нікому солі у борг. Навіть якщо попросив близький чи родич. Так ви віддасте сімейне щастя. Є також заборони з іншого популярного свята – Хелловін. Не можна обертатись, якщо вночі почули за спиною кроки. Це може бути душі. Не залишайте вікна та двері відчиненими, щоб духи не проникли до будинку. Також не сушіть вночі білизну на вулиці або балконі. Вони притягнуть нещастя. Якщо повісили, краще ще раз перепрати.

Прання постільної білизни Фото: скрін youtube
Прання постільної білизни. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.