У православній церкві це день вшанування пам'яті апостола від 70-ти Якова, брата Господнього за тілом.

Інші назви свята: "Яків", "Яків Праведний", "Яків Гужник", "Гужники".

Іаків апостол, Азбука веры
Іаків апостол, Азбука веры

Люди вірили, що птахи 23 жовтня можуть заспокоїти землю своїм співом. Тому проводили різні обряди, пов'язані з тим, щоб забезпечити добрий урожай наступного року.

Якова вважають покровителем будь-якої чоловічої роботи. Тому чоловікам цього дня треба нею і займатися: столярничати, теслювати, ремонтувати щось. Можна робити все, для чого потрібна чоловіча сила, а іноді спритність. Так що якщо вам потрібно спиляти дерево, переставити шафу або просто вбити пару цвяхів, день чудово для цього підійде. Раніше навіть був звичай для незаміжніх дівчат, заглядати до хати неодружених хлопців. Якщо хлопець працює, то можна і придивитися до нього, лінивим він не буде. А от якщо спить, то такого ледаря краще обходити стороною, користі від нього не буде і в шлюбі.

Популярні новини зараз
Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження
Показати ще

Затишок, Cosmopolitan
Затишок, Cosmopolitan

Жінкам варто зайнятися принесенням до будинку тепла та затишку. Перемити штори, купіть нову постільну білизну, поставте квіти або пару свічок. Також необхідно вирішити всі питання опалення. Нехай тепла погода не дурить вас, зима буде дуже скоро. Краще ще раз перевіряти ще раз батареї, очистити від пилу обігрівач, комусь просто заготовити дрова, але це вже робота для чоловіків.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. Для цього всі їли мед і дзижчали, як бджоли. Вважалося, що хтось зробить це найкраще, у того й бджоли роїться влітку, а наприкінці сезону він збере найбільше меду.

Мед, скріншот: YouTube
Мед, скріншот: YouTube

Для людей, які вирощують щось на городі, у саду чи полі, потрібно задобрити землю. Є повір'я, що пташиний спів зможе заспокоїти її та попросити бути врожайнішою. Тож треба цього дня розкидати по землі рештки пирогів, які готували напередодні. Так птахи швидко прилетять і потішаться кормою, а врожай наступного року буде чудовим.

Що не можна робити 23 жовтня

Будьте обережнішими, це дуже нещасливий день. Не займайтеся чужими справами та проблемами, присвятіть час собі та постарайтеся змінити свій спосіб життя. Не тримайте зла на інших, вибачте їх і покайтеся самі. Якщо ви – не фахівець у якійсь галузі, не беріться за цю роботу самі. Не варто нічого планувати, все може піти прахом. Якщо ви знайдете в цей день зігнуту або зламану монету, вам зрадить коханий. Ще потрібно позбутися непотрібних речей та дратівливих людей.

Монети. Фото: скрін youtube
Монети. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.