"Серійний вбивця бананів" - це те, що звучить дуже дивно, але й те, що викликає певні побоювання через потенційну можливість зникнення цього фрукта.

Йдеться про новий грибок, який пов'язаний із попереднім видом, який винищив один із найпопулярніших сортів — Gros Michel. Небезпека підібралася до найпоширенішого виду бананів "Кавендіш". Його використовує майже 47% людей по всьому світу. Про це повідомляє науковий журнал Sciencealert.

Банани. Фото: скрін youtube
Банани. Фото: скрін youtube

Джеймс Дейл — професор, керівник програми біотехнології бананів в Квінслендському університеті — заявляє, що проблеми з цими грибками почалися ще в 1876 році. І вони продовжуються до цього дня. Грибок поїдає дерево, яке невдовзі втрачає здатність поглинати воду та проводити фотосинтез.

"Він став поширюватися в Індії та Китаї, найбільших у світі виробниках бананів. Він також поширився на Близький Схід та в Африку, а зовсім недавно був виявлений у Південній Америці", - заявляє професор.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Вчені намагаються врятувати Кавендіш і це можливо, бо хвороба повільно заражає дерева. Принаймні існує близько 10 років на те, щоб знайти спосіб протистояти цьому грибку. Інакше банани просто зникнуть із полиць супермаркетів і поставлятимуться в мінімальних кількостях за велику ціну.

Банани, скріншот з відео
Банани, скріншот з відео

Професор впевнено заявляє, що рішення вдасться знайти вчасно, а ось журналіст Ден Кеппел у такий оптимістичний прогноз не вірить. Бо вчені поки що не зробили жодного значущого кроку для того, щоб урятувати банани.

Нагадаємо, 16-річна дівчина ледь не загинула в пожежі, залишившись із 60% опіків: зараз вона надихає весь світ

Як повідомляв "Знай.uа", 62-річний чоловік зробив це з жінкою просто на залізничній колії: "Шанси трапляються не часто"

Знай.uа писав, величезний корабель знайшли на дні озера через 130 років, але його атакувало щось: "Всі були спантеличені"