Цього дня віруючі православної церкви вшановують пам'ять великомученика Димитрія Солунського.

У народі святий отримав прізвисько Мироточець, через виділення з його мощей цілющої запашної олії. Інші назви свята: "Дмитров день", "Великі Осініни".

Димитрій Солунський, Азбука веры
Димитрій Солунський, Азбука веры

Цього дня слід піти вранці до храму та поставити свічку за упокій померлих рідних. Вдома можна згадати їх млинцями та медом. Перший млинець слід помазати олією, перемішаною з медом і покласти на тарілку зі словами: "Згадай, Боженька, чесних рідних" . Його не їдять, оскільки він призначений для тих, хто вже покинув цей світ. Вважається, що вони обов'язково відвідають свій будинок.

Млинці на окропі, скріншот: YouTube
Млинці на окропі, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження
Показати ще

У середину столу ставлять страви, наповнене млинцями з різною начинкою, подають картоплю, квашену капусту, огірки та засмажену курку. На тарілку з першим млинцем потрібно покласти по ложці від кожної страви для рідних, що спустилися з небес. Їх частування слід поставити під образами на новому рушнику і поруч поставити ємність із водою. Місткість має бути досить великою. Є повір'я, що душі приходять у Дмитрієв день не лише поїсти, а й попити та помитися.

Осінь вже повністю вступають у свої права у цей день, а отже, закінчувався господарський сезон у предків. Наступного року укладали договори з працівниками, а за минулий сезон із ними розплачувалися. Тому якщо ви маєте комусь грошей за його роботу, краще розплатитися саме сьогодні.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Також у цей день раніше закінчувався сезон весіль, тож якщо дівчина не отримала пропозицію, то цього року заміж вже не вийде. Якщо ви самотні, а дуже хочеться другу половинку, або всі ніяк не пропонують, тобто прикмета, яка вам допоможе. Потрібно піти в поле, стати під березу і поскаржитися їй на самоту. Дерево послухає та допоможе наступного року. Берізку потрібно обійняти і зробити їй подарунок, зазвичай це хустка чи стрічка.

Самому Дмитру моляться про допомогу на полі лайки, щоб дав мужність і терпіння, зцілив очні хвороби, допоміг прозріти сліпим. Можна зробити це іншим способом. Беруть кленовий лист, намовляють на нього прохання і несуть до дубового дупла зі словами: "Дмитро, ти в дупло зазирни і моє прохання дізнайся. Словом Божим проситиму, її скоріше виконати" . Потім треба піти, не озиратися і ні з ким не спілкуватися. Удома тричі перехреститеся у будь-якого образу і випийте три ковтки святої води.

Димитрій Солунський, Artefact
Димитрій Солунський, Artefact

Що не можна робити 26 жовтня

У цей день не можна їсти перший млинець, він призначений для покійних, які відвідають вашу оселю. Не можна малювати символи, якщо не знаєте їх значення, особливо кола та квадрати. Не навантажуйтесь сильно фізично, ви неймовірно втомитеся і не виконайте бажані плани. Також не беріть кредити і не давайте в борг. Є велика ймовірність, що вас обдурять. Також є народні прикмети, за якими цього дня не миються та не стирають.

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.