Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця. Також це переддень великомучениці Параскеви.

Інші назви свята: "День Нестора Літописця", "Нестори", "Обіти". Обітницями день називався через виголошення 27 жовтня листопада обіцянок про виконання будь-якої роботи чи заповіді.

Нестор Літописець, Православный клуб
Нестор Літописець, Православный клуб

Параскева вважається заступницею жінок, тому саме вони можуть звернутися до неї з молитвою. Зазвичай її просять заступитися за дітей та рідних, допомогти захиститися від різних хвороб. Але її не просто просять допомогти. Натомість потрібно дати обітницю зробити якусь важку для вас роботу. Зазвичай її виконують мовчки та дуже зосереджено. Наприклад, можна пошити сорочку за день, щоб бажання виповнилося. Раніше обітницю не порушували ще й тому, що тоді з людиною ніхто не розмовлятиме ще 40 днів.

Мучениця Параскева, Азбука веры
Мучениця Параскева, Азбука веры

Популярні новини зараз
Ті, хто платить по 100 грн/куб – ще щасливчики: як в Україні можуть змінитись тарифи на воду Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші
Показати ще

Літнім жінкам слід напекти багато пиріжків і попросити мученицю зберегти рід цілісності. Особливо це важливо, якщо у когось із близьких небезпечна робота. Пиріжки роздають усім, хто проходить повз. А частину слід віднести до храму і роздати нужденним. Чим більше пирогів ви віддасте, тим більша ймовірність того, що Параскєва почує молитву. Чоловікам же варто ще раз перевірити ще раз машину, підготувати її до зими.

Цього дня цілителі знімають найстрашніші порчі. Потрібно відвести таку людину до знахаря, над ним читають особливу змову. Потім йому треба піти в церкву і прочитати біля ікони Параскеви: "Великомучениця Параскева, допоможи, від чорної сили звільни. Тіло моє замоли, душу мою звільни. Амін. Амін. Амін" . Потім треба поставити свічку за своє здоров'я та прочитати "Отче наш". Цілий день не можна, щоб хтось виносив йому щось із дому.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Якщо у вашу хату прийшло нещастя, то потрібно дати зарок і виконати його в мовчанні. Потім підіть до церкви і помолитеся Параскеві про допомогу. Тоді біда піде.

Що не можна робити 27 жовтня

Це критичний день. Якщо дали обіцянку, не можна забувати про неї, виконайте саме сьогодні. Можливі у цей день скандали та сварки, але постарайтеся їх уникнути. На уїдливі зауваження навіть найближчих людей не реагуйте. Так ви витратите життєву силу. Не займайтеся тим, що може зашкодити очам. У цей день вони особливо вразливі. Також постарайтеся не ризикувати.

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.