Віруючі православної церкви цього дня вшановують пам'ять святої князівни Анни Всеволодівни — дочки київського князя Всеволода Ярославича.

У народі її прозвали Холодною, оскільки погода у ці дні починала змінюватися, наставали холоди і зима вступала у свої права. Інші назви свята: "Анна", "Кросник", "Агапій".

Праведна Анна, фото: Чистый Интернет
Праведна Анна, фото: Чистый Интернет

Можете у цей день простежити погоду. Вважається, що день без снігу принесе у наступному році поганий урожай, а мороз – голодну осінь. Якщо дуже сильно горять дрова, може початися буря, а низькі хмари провіщає сильну холоднечу.

Дівчатам можна зайнятися рукоділлям, оскільки саме цим і займалися наші предки у короткі темні дні. Вважалося, що якщо дівчина це погано, постійно щось плутається і так далі, то й долю не зможе собі побудувати.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Зі страв прийнято готувати кисіль, пироги, млинці з начинка та із заморожених ягід, їх залишали на вулиці, щоб вони охолонули. До млинців подають молоко, теж заморожене. Його потім стругати ножем і так подають до столу. Для дітей його посипають цукром.

Ягоди, фото: Пищевые добавки
Ягоди, фото: Пищевые добавки

Є повір'я, що на Ганну Холодну спускається погань на землю, подивитися, як живуть люди, щоби підготуватися до розгулу на святки. Людям вона зла заподіяти не може, тому й поводиться тихо. Але краще поберегтись. Не залишайте будинок без потреби та уникайте людних місць. Далеку дорогу краще перенести на завтра, а також небажано сваритися. Однак цей день також відмінно підходить для зняття порчі та пристріту. Тому у знахарів зазвичай додається роботи.

Ще на Ганну сняться пророчі сни. Якщо сон був поганим, потрібно тричі дунути у бік вікна. Якщо ви чхнули натще, то вам освідчуються в коханні. А якщо поміряєте на себе чужий головний убір, то ніяка гидота до вас не причепиться.

Сон, людина, що спить. Фото: Знай.ua
Сон, людина, що спить. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 3 листопада

Цього дня не можна сваритися, не варто виходити з дому без особливої ​​потреби та бажано уникати людних місць. Інакше можете зловити пристріт або псування. А якщо посвариться подружжя, то скоро може розлучитися. Не можна відмовляти людині, якщо вона постукала вам додому, але потім перехрестити поріг та вхідні двері. Тож ви не пустите в будинок негатив.

Нагадаємо про найважливішу молитву на Батьківську суботу: слова, які на кілька секунд возз'єднають вас із рідними.

Раніше ми повідомляли, що всього 2 молитви і ваші батьки будуть щасливими: як звернутися до Господа за найрідніших.