У церковному календарі це день пам'яті святих мучеників Нікандра (єпископа Мирського) та Єрмея (пресвітера).

Переказ свідчить, що Нікандр та Єрмей навчалися у святого Тита, який у свою чергу був послідовником апостола Павла. Вони активно проповідували християнство і багатьох навернули. Про це дізналися правителі, які поклонялися ідолам, та проповідників схопили. Їх умовляли, їм загрожували, їх катували, але вони не зреклися віри. У результаті Єрмея і Нікандра загинули.

Яремин день
Яремин день

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. У наших предків існувала приказка: " Єрема - сиди вдома" . Говорили так тому, що була думка, що нечиста сила спустилася на землю і розгулює вулицями, намагається проникнути в будинки, щоб стягнути вугілля чи вогню.

Щоб захистити будинок від усього поганого, давні слов'яни на віконницях і над вікнами вирізали хрести чи серпи. Вірили, що цей нехитрий оберіг захистить їхню відмінність від негативу. Свого роду оберегами були і віконниці, що захищали вікна від протягу, з яким у хату намагалася пробратися нечиста сила.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Сни з 16 на 17 листопада обов'язково слід запам'ятати. Вони вказують, чого ви можете досягти у житті, а чого слід остерігатися.

Сон, людина, що спить. Фото: Знай.ua
Сон, людина, що спить. Фото: Знай.ua

Також цього дня у 2023 році випадає і Михайлівська батьківська субота.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Інакше можна зустрітися з нечистю і спричинити неприємності. "Примарні околиці цього дня" , - говорили люди. Можливо це було і через погоду: "За межами крутить, каламутить, безплутує" .
Вдома залишалися, але не байдикували, заборони на роботу не було, тому можна було знайти собі заняття. Жінки прибирали, займалися господарством та топили піч, а чоловіки плели віжки. Ніхто не любив лінивих, неакуратних і безладних людей.

Українці із дітьми. Фото: скрін youtube
Українці із дітьми. Фото: скрін youtube

Не можна давати нічого сусідам, близьким, як би вони не просили. А тим паче незнайомим людям. Ні вогонь, ні вугілля з дому не давали, щоб щастя не втекло. Якщо у вас попросять запальничку чи сірники, сміливо відмовляйте. Дрова, гроші, сіль, будь-які інші предмети теж не давали, бо удача та щастя разом із речами назавжди покинуть будинок. Також мають бути обережнішими з виходами на вулицю та ті, хто народився цього дня.

День погано підходить для одружень, судових процесів та близького спілкування з малознайомими людьми. Вважається, що якщо зіграти сьогодні весілля, то незабаром молодята розлучаться, а якщо укласти угоду, то її результат не принесе успіху.

Нагадаємо про найважливішу молитву на Батьківську суботу: слова, які на кілька секунд возз'єднають вас із рідними.

Раніше ми повідомляли, що всього 2 молитви і ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.