У цей день усі православні віруючі вшановують пам'ять архієпископа Іони, ігумена Отенської пустелі.

У народі свято прозвали День Йони.

День Іони 5 листопада: головні заборони та повір'я свята

У день Йони незаміжні дівчата молилися, щоб небеса їм послали добрих наречених. За повір'ям, саме в цей день можна приманити щастя, розкидаючи рано вранці біля будинку дрібні монетки та вироби зроблені своїми руками. Згідно з ще одним звичаєм, молодим дівчатам вранці треба було випити склянку теплого молока з медом, яке замовлялося на щасливе кохання та вдале заміжжя.

Весілля, EVENTup
Весілля, EVENTup

Також для цього дня існував такий звичай, як присушення нареченого. Для цього брали віник з оббитим листям або голі прути, пов'язані в пук, виривали з нього прутик і клали на поріг, чекаючи на коханого. Щойно він переступав через прутик, дівчина відразу ховала його. Також у лазневий день такий прутик клали в лазні на полицю (поміст із сходами в лазні, на якому паряться) і читали над ним спеціальну змову.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Зазвичай на цей час наші предки закінчували прибирання редьки. Редька з'являлася на столах селян постійно. З нею любили квасити капусту, подавали і просто тонко нарізану, политую олією і посипану цибулею.

Не бажано приймати цього дня важливі рішення, укладати будь-які угоди. Варто утриматись від серйозних справ.

Не підписуйте цього дня жодних документів – до біди.

Не робіть великих покупок цього дня, адже вони довго не прослужать.

Нагадаємо про найважливішу молитву на Батьківську суботу: слова, які на кілька секунд возз'єднають вас із рідними.

Раніше ми повідомляли, що всього 2 молитви і ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.