Масштабні зміни до мобілізації: що може змінитися вже до кінця 2023 року

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

До Нового Року Верховна Рада планує ухвалити масштабний законопроєкт, який стосується змін у процесах мобілізації та демобілізації військових. Про це у ефірі телемарафону заявив Давид Арахамія. Він зазначив, що зараз активно обговорюється ряд питань, серед яких проблема – як бути військовими, які вже два роки без ротації перебувають на фронті. За його словами всі чекають певної відповіді від військового керівництва. Зараз вони їх ще не отримали, тож збираються ухвалити рішення самостійно, або вимагати дати цю відповідь.

У YASNO попросили економити електроенергію: ці прилади не вмикайте

Електроприлади. Фото: скрін youtube
Електроприлади. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Ситуація в енергосистемі непроста, але контрольована. Поки немає мови про запровадження графіків відключення, проте зі зниженням температури така ймовірність зростатиме. В енергосистемі України вже фіксувався дефіцит та енергетикам доводилося вимагати аварійну допомогу. Зі зниженням температури споживання зростає і ситуація ускладнюється. Втім, кожен споживач може допомогти енергосистемі. Так, у YASNO закликають українців економно споживати електроенергію з 9:00 до 19:00, а також не користуватися потужними приладами в критичний годинник - з 17:00 до 19:00. Не залишати увімкненим світло в кімнатах, коли там нікого немає.

Щомісяця по 8000 гривень: українцям виплатять грошову допомогу

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Особливі категорії громадян зможуть отримувати щомісячну грошову допомогу у розмірі 8000 гривень. Також деяким українцям одноразово виплатять 10 тисяч гривень. У Харкові розширили Програму сприяння безпеці життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста. Так, додалися категорії громадян, які матимуть змогу отримувати фінансову допомогу. За рішенням депутатів Харківської міської ради буде забезпечено адресну грошову допомогу дітям загиблих або померлих захисників та захисниць України, які зробили свій внесок у стримування збройної російської агресії.

Сніговий хаос та шквальні вітри: негода потроху паралізує Україну

Негода в Одеській області
Негода в Одеській області

Нескінченна хуртовина та страшні кучугури на дорогах Одеської області обернулися низкою подій, які змусили тимчасово закрити кілька магістралей. Вранці 26 листопада через бурю трасу М-15 Одеса-Рені довелося закрити, а дорогу Київ-Одеса (М-05) тимчасово обмежили для вантажівок. Станом на даний момент 116 населених пунктів залишилися без електрики, а регіон торкнуться численних аварій. Серед трагічних подій, які зазнала стихія, стали дві серйозні аварії. Під тиском снігової хуртовини та ожеледиці зерновоз перекинувся біля села Червона Коса, у той час як автобус, який перевозив 22 пасажири, з'їхав у кювет в Ізмаїльському районі.

Українцям назвали регіони, де раніше за всіх почнуться відключення світла: "На жаль, доведеться"

Енергетики. Фото: скрін youtube
Енергетики. Фото: скрін youtube

В енергосистемі України протягом двох діб поспіль (22-23 листопада) спостерігався дефіцит електроенергії через зростання споживання на фоні похолодання. Ситуацію ускладнює ремонт деяких блоках теплових станцій. За даними компанії "Укренерго", вечірній пік енергоспоживання 22 листопада був на 4% вищим у порівнянні з попереднім днем. Це еквівалентно додатковому включенню 2-3 блоків ТЕС, потужності яких зараз обмежені через ремонти. Через це нас усіх одразу ж попередили та попросили економити електроенергію та не користуватися всіма приладами одночасно, щоб не створювати зайве навантаження на систему. Повідомляється, що для покриття дефіциту Україна вдалася до аварійної допомоги від Румунії, Словаччини та Польщі.