Нещодавно американські вчені провели цікавий експеримент, в рамках якого 103 бездомним людям протягом року виплачували щомісяця базовий дохід у розмірі 750 доларів.

Метою дослідження було перевірити поширені стереотипи про те, що подібні виплати бездомні витрачатимуть переважно на алкоголь та заборонені препарати, а не на їжу чи житло.

Безхатько, кадр з відео
Безхатько, кадр з відео

Результати експерименту виявилися досить несподіваними. Безхатченки витрачали отримані кошти так: 36,6% – на їжу, 19,5% – на житло, 12,7% – на транспорт, 11,5% – на одяг, 6,2% – на медичні послуги.

І лише 2% коштів пішло на алкоголь, цигарки та наркотики. Здебільшого саме на тютюнові вироби.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Плату за світло нараховуватимуть по-новому Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Ще одним позитивним наслідком експерименту стало скорочення частки людей, які були без даху над головою. Якщо на початку дослідження частка безпритульних становила 30%, то вже за півроку виплат вона зменшилася до 12%. Все більші докази з'являються на користь подібної допомоги громадянам.

Безхатько Андрій, скріншот із відео
Безхатько Андрій, скріншот із відео

Подібні ініціативи, запроваджені окремих містах США, також показали позитивні зрушення. Наприклад, покращення фізичного та психічного здоров'я, скорочення заборгованостей та підвищення рівня зайнятості серед одержувачів допомоги

Чи варто чекати подібних "рухів" в Україні — найближчими роками навряд чи.

Нагадаємо, українцям готують новий вид соціальної допомоги

Як повідомляв "Знай.uа", які суми краще не позичати, щоб не втратити весь стан: невдача таїться в цифрах

Знай.uа писав, отримувачі допомоги починайте заощаджувати: хто втратить виплати в новому році