Свято встановили ще за часів апостолів на честь пам'яті хрещення Спасителя Ісуса Христа у водах річки Йордан. Хрестив Його Іоанна Предтеча (Хреститель).

Тоді Ісусові було 30 років і хрещення у такому віці було нормою. Навіть навпаки, хрестили лише дорослих людей, щоб вони могли відчути віру в Бога та саму релігію. Свято також називається "Богоявлення", тому що під час хрещення Ісуса всім з'явилася Свята Трійця. Тобто на Христа зійшов білий голуб – образ Святого Духа, а голос Отця з небес проголосив Його Божим Сином.

Цього дня традиційно звершують водосвяття. Воду прийнято святити двічі: спочатку напередодні в Хрещенський святвечір, а потім уже саме Хрещення. Зазвичай 6 січня йдуть до місцевої водойми і роблять ополонку у вигляді кола, але найчастіше у вигляді хреста. Неподалік її встановлюють аналою і дерев'яний хрест із крижаним голубом, символом Святого Духа.

Після літургії всі йдуть до ополонки, де священик служить молебень, а потім тричі опускає у воду хрест, просячи на воду Боже благословення. Далі всі охочі починають купатися в ополонці. У народі вважається, що таке купання в крижаній воді на Водохреща може змити всі гріхи з людини, оздоровити тіло та очистити душу. Але церква нагадує, що гріхи може пробачити лише Господь, тому купання просто хороша традиція. Основою цієї традиції є язичницький звичай, коли проводив ритуал очищення водою. Тоді, в давні часи, вважалося, що ополонка і місце навколо неї має чарівну силу.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Іноді можливості піти до водоймища немає, тоді люди просто приносять у пляшечках та інших ємностях воду на освячення. Насправді навіть сніг вважається цілющим сьогодні, а будь-яка вода стає подібною до води Йордану, коли до нього увійшов Спаситель. Водою освячують будинок, людей, додають у їжу, п'ють на голодний шлунок при молитві, окроплюють нею вулики, двір, худобу та городи, додають у бочки з вином та в корм домашнім тваринам.

Водохреща, ополонка, фото: Знай.ua
Водохреща, ополонка, фото: Знай.ua

У велике свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятися, богохульствувати;
  • пліткувати, заздрити, бажати поганого;
  • давати та брати гроші в борг;
  • займатися тяжкою фізичною роботою, домашніми справами;
  • ворожити;
  • відмовляти в милостині нужденним.

Вважається, що цього дня не можна ставити на підлогу посуд зі святою водою, а також розбавляти святу воду. За народними повір'ями напередодні свята і в день Богоявлення не можна нічого виносити і давати з дому - наші предки вважали, що можна винести удачу та здоров'я сім'ї.

Нагадаємо, скільки можна зберігати воду після Водохреща Господнього і коли її потрібно набирати: головні правила на 6 січня.

Раніше ми повідомляли про Водохреща 6 січня: що не можна робити у свято та як правильно поводитися з освяченою водою.