Сьогодні у народі відзначають Григорія Літовказівника. Так назвали свято, бо у православ'ї шанують святителя Григорія Ніського.

Прізвисько Літовказівник він отримав, бо до 11 січня дізнавалися про погоду на все літо. Хоча іноді його називали просто Днем Григорія.

Свята 23 січня, фото: Азбука веры
Свята 23 січня, фото: Азбука веры

Дивилися сьогодні за погодою, бо можна було дізнатися про те, якою вона буде протягом усього літа. Південний вітер обіцяв часті грози, а сухий сніг – майбутню посуху. Це була не єдина прикмета, але найвідоміша, тож саме за неї день і отримав свою назву.

Цього дня раніше планували весняні роботи, готували інструменти до цього часу, ремонтували та фарбували, що треба. Обов'язково перевіряли запаси зерна та перебирали його. Те, що більше залишали на посадку, а менші зернятка треба було перемолоти на борошно. Ще просили духу, який живе в сіні, щоб він подбав про господарство і не дав мишам з'їсти сіно та зерно. Звали його Стоговим, йому треба було обов'язково вклонитися, подякувати за те, що він уже зробив і принести свіжий коровай.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Є повір'я, що якщо у цей день тричі обійти стог проти годинникової стрілки, а потім принести додому трохи сіна від нього, то можна отримати багатство. За традицією, сьогодні готують страви з м'яса, щоб бути сильними та здоровими, а ще не знати голоду протягом року. Якщо ж ви побачите поганий сон, то він здійсниться через рік, а якщо добрий – через 2 тижні.

Свята 23 січня, фото: artfile.ru
Свята 23 січня, фото: artfile.ru

Можна зробити оберіг для дитини, взяти нитку від сукні, яку носили понад рік. Нею потрібно підшити поділ натільної сорочки немовляти, щоб передати свою силу та захистити від будь-яких бід.

Є деякі речі, яких, навпаки, варто уникати. Наприклад, 11 січня не виносите сміття з дому, щоб не викинути успіх разом із ним.

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

  • сваритися та лаятися;
  • відмовляти у допомозі;
  • користуватися гострими та колючими предметами – є ризик поранитися.

За народними прикметами цього дня не варто стригти волосся та нігті, переїжджати та давати гроші у борг – інакше можна три місяці просидіти без грошей. Також вважається, що в цей день у жодному разі не можна мерзнути - якщо захворієш, то вилікуватися буде складно.

Холодно у квартирі. Фото: скрін youtube
Холодно у квартирі. Фото: скрін youtube

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: " ;Твоя любов, Господи, ніколи не минає".