Старий Новий рік для слов'ян є досить важливим святом, хоча далеко не кожна людина може пояснити його зміст і суть. А

тим більше розповісти про це торжество іноземцю, або людині іншої віри.

Тому ми вирішили детально розібратися в історії Нового року, його традиціях та повір'ях, щоб пояснити та розповісти вам все найцікавіше. Тим паче виникнення урочистостей та її старовинні звичаї досить цікаві.

Щедрування
Щедрування

Старий Новий рік: традиції свята

Якщо поринути в історію свята, то можна дізнатися, що раніше, до старого Нового року 14 січня відзначали Васильєв день, який згодом практично забули через нове свято. Але його традиції нікуди не поділися і тепер вважаються традиціями старого Нового року.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Вважається, що чим пишніше, красивіше і краще накритий ваш стіл, краще пройде наступний рік. Достатку, щастя та інших благ буде прямо пропорційно до того, що ви змогли покласти на свій стіл.

Старий Новий рік
Старий Новий рік

Крім цього, до речі, цей день вважався святом свинарів, тому багато людей цієї професії вважають його професійною урочистістю. Ну і звичайно, тому на столі у старий Новий рік обов'язково має бути свинина.

До речі, була ще одна цікава традиція, яка з'явилася лише з приходом старого Нового року на місці Васильєвого дня. Люди обов'язково роблять вареники з невеликими сюрпризами всередині – це може бути все, що завгодно, і воно символізуватиме те, в чому вам пощастить у новому році. Наприклад, якщо це буде монетка, значить ви багато зароблятимете, якщо перець, значить у вас буде "жаркий" рік і таке інше.

Кажуть, що саме завдяки цій традиції і з'явилося прислів'я "Як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш". Саме тому люди і зараз намагаються накрити стіл максимально пишно та багато в це свято.

Вареники, фото: Знай.ua
Вареники, фото: Знай.ua

Слід зазначити, що серед давніх українських звичаїв на Старий Новий рік варто виділити й сватання. Тільки 13 січня ті молоді хлопці, які раніше отримали від коханої дівчини "гарбуза", могли повторити спробу і знову послати до будинку дівчини сватів. Свататися на Маланки можна і вперше, адже вважається, що якщо погодитися на шлюб у Щедрий вечір, то і життя молодої пари буде щедрим та радісним.

Старий Новий рік: прикмети свята

Адже ви вже помітили, наскільки це цікаве свято, адже воно перетинається з двома народними урочистостями, тому не дивно, що традицій, прийме і повір'їв дуже багато цього дня.

І зараз ми розповімо вам про найголовніші прикмети старого Нового року.

  • Вважається, що цього дня в жодному разі не можна давати гроші в борг, інакше у вас можуть бути фінансові проблеми у новому році. Тому найкращі почекати хоча б до наступного дня.
  • Крім цього, не забуваємо про фразу "як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш". Саме тому всі люди намагалися одягнутися в найкрасивіший і новий одяг цього дня, навіть якщо святкували просто вдома.
  • Раніше вважалося, що якщо дуже весело зустріти це старе свято, то у вас буде дуже веселий і вдалий наступний рік.
  • Також була ще одна досить цікава прикмета. Вважалося, що 14 січня до будинку першим обов'язково має увійти чоловік. Якщо ж це буде жінка – значить, буде дуже невдалим і у господарів буде велике лихо.
  • Деякі повір'я стосувалися і їжі. Люди вірили, що 13-14 січня не можна подавати на стіл птицю та рибу. Вважалося, що щастя та достаток із дому просто спливуть. А ось зі свининою все навпаки – вона принесе щастя та удачу.
  • Увечері 13 січня хлопці мають можливість повторити спробу і надіслати сватів до тієї дівчини, від якої вже було отримано відмову.
  • Також була ще одна досить приємна традиція: молоді пари намагалися одружитися саме на старий Новий рік. Вважалося, що це принесе в їхнє спільне життя щастя і радість.

Щедрування
Щедрування

Старий Новий рік: що не можна робити

Заборони – це дуже важлива частина будь-якого народного чи релігійного свята, тому про них треба пам'ятати завжди.

Почнемо з найголовніших:

  • Посівальникам не можна дякувати грошима. Люди вірять, що разом із купюрою ви можете віддати добробут та щастя з дому.
  • Бути злопамятним і уразливим теж заборонено, кажуть, що через це у вас може вийти не найкращий рік.
  • Ми вже говорили раніше, але повторимося – на старий Новий рік не можна позичати гроші.
  • Дуже поганою прикметою вважається вирішення важливих питань, пов'язаних із фінансами. Навряд чи ви зможете прийняти правильне та вдале рішення у старий Новий рік.
  • Слово "тринадцять" найкращі не вимовляти. Що через це може статися, люди не уточнять, але кажуть, що заборона є досить важливою.
  • Також не можна виносити сміття з дому. Разом з ним ви віднесете і щастя.

Нагадаємо, що сподіваємося, ви підкопили грошей: 3 знаки Зодіаку, яким доведеться змінити роботу вже 2024 року.

Раніше ми повідомляли про високосний 2024 рік Зеленого Дракона: чому не можна переїжджати і що дозволено робити в ці 366 днів.