14 січня віруючі православної церкви вшановують пам'ять рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії.

У народі свято прозвали Обряди худоби, бо саме цього дня доглядають худобу особливим чином: очищають хлів від гною, застилають підлогу соломою, чистять усіх свійських тварин, пригощають їх овочами, хлібом та ласкаво розмовляють із ними.

Рівноапостольна Ніна, просвітителька Грузії

Свята Ніна жила в IV столітті в Єрусалимі та була племінницею патріарха Ювеналія. Вона з дитинства полюбила Ісуса Христа і не розуміла людей, які чинили опір цій вірі. Коли її батько пішов у пустелю, а мати стала дияконісою, Ніну виховувала стариця. Від неї дівчинка почула чудові історії про Грузію (раніше Іверія), після яких з'явилося бажання побачити цю країну.

Під час Діоклетіанівських гонінь вона переїхала до Грузії, де надавала допомогу всім, хто до неї звертався. Її чудеса допомогли багатьом увірувати в Господа Бога. Навіть цар Мерой звернувся до християнської віри після спілкування з Ніною. Через деякий час в Іверії було збудовано перший храм і всі жителі прийняли християнство.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Через кілька років вона вирішила відвідати Кахетію, де своїми молитвами та промовами звернула до християнства царицю Софію. Понад 35 років вона робила подвиги і померла 14 січня 335 року.

Богородиця вручає хрест святій Ніні

У цей день люди займалися господарськими роботами. Забирали хліви, годували худобу, і кололи дрова. Якщо на Ніну сталася пожежа, то вважається, що крапля молока корови, бризнута у вогонь, його загасить. Якщо людина отримала опіки або захворіла, то коров'яче молоко може зцілити її.

Якщо дерева покривалися інеєм — це віщувало тепло, а ось білі хмари обіцяли холоднечу. Якщо у морозний день йшов сніг — чекали на потепління, а якщо на заході сонця з'являвся стовп сонячного світла — навпаки, готувалися до морозів. Вважають, що ранній спів півнів обіцяє тепло, а каркання ворони вранці — хуртовина.

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і підвищувати голос;
  • відмовляти у допомозі та милостині;
  • ображати когось і ображатися самому.

Народні прикмети в цей день не радять позичати гроші (щоб не залишитися "на бобах"), стригтися і ображати тварин.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".