За народним календарем у цей день відзначають свято під назвою "Петро Полукорм", а в християнському православному згадують про вериг апостола Петра.

Іноді його називають просто Днем Петра. Петро був одним із учнів Спасителя і його вважають першим Папою. Чесні вериги – відома християнська реліквія. Це ланцюги, якими скували Петра в Єрусалимі та Римі.

Свята 29 січня, фото: bolshoevoznesenie
Свята 29 січня, фото: bolshoevoznesenie

На півгодини день назвали, тому що до цього часу вже зазвичай з'їдали половину зимових запасів для себе та для тварин. А ще треба було не просто дожити до весни, а й до чекати хоч якогось урожаю.

Цього дня є свої заборони та деякі традиції. Наприклад, заборонено прясти та працювати з іншими гострими предметами. Їсти повірте, що тоді ви можете завдати собі сильного поранення.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Раніше саме 16 січня обов'язково дивилися, чи є в барах достатньо їжі. Якщо її навіть більше, ніж потрібно, то вважається, що тоді буде добрий урожай, а сім'я житиме в достатку. А от якщо половина вже була з'їдена, то намагалися заощаджувати на собі та на тваринах.

Петров день також вважали вовчим, і дуже переживали, коли знаходили зуб цього хижака. А все тому, що є повір'я, що він приносить біди. Та й будь-які предмети, які нагадують вовчі зуби, не варто брати, тому є заборона навіть на розчісування і не можна користуватися ножицями.

Свята 29 січня, фото: ural.org
Свята 29 січня, фото: ural.org

Проводили також ритуал замикання вогнища, щоб худобу не нападали вовки. Потрібно повісити ланцюги на двері, а до ланцюгів прикріпити стільки каміння чи ключів, скільки у вас тварин. Наші пращури вважали, що Петро є покровителем худоби, тому з його іконою по три рази обходили пташники, корівники та інші подібні споруди. А потім ще й тричі слід було перемістити вікна та двері. Вірили, що це допоможе худобі не хворіти, та й псування ніхто не зможе навести. А хижаки і підійти не наважаться.

Апостолу Петру моляться за лікування від хвороб, проводять подібні обряди і обряди, оскільки він проповідями міг зцілити від різних хвороб.

Церква, молитва, фото: Знай.ua
Церква, молитва, фото: Знай.ua

16 січня не можна хвалитися своїми покупками, успіхами та досягненнями, особливо в тому випадку, якщо все це дісталося вам не дуже чесним шляхом або через везіння.

Не можна виганяти собак та котів на вулицю цього дня.

Не можна підмітати підлогу, виносити сміття, прибирати в будинку 16 січня, інакше з житла піде благополуччя.

У худобі заборонено залишати хлів неприбраним і брудним.

Нареченим цієї дати не варто хвалити нареченого і ділитися планами про весілля, інакше недоброзичливці можуть наврочити.

Після обіду не варто займатися важливими справами – робота пройде невдало.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".