Цього дня відзначають народне свято, але згадують за православним календарем Афанасія Великого.

Тому свято 18 січня і називають Опанасовим днем, Опанасовими морозами, Гусиним святом або Опанасом Ломоносом. Своє прізвисько святий отримав за те, що в цей час були такі сильні морози, що щипали носа, наче ламали його.

Свята 31 січня, фото: Православный календарь
Свята 31 січня, фото: Православный календарь

Є також повір'я, що цього дня відьми влаштовують собі шабаш, злітаються на нього на мітлах, кричать, гуляють, веселяться, а потім шаленілі повертаються і знущаються з людей. Знаючи це, кожен хотів захистити будинок від різноманітної нечисті. Тому що вона може принести дуже багато бід. Робили це хтось самостійно, а хтось просив допомоги у найближчого мага чи знахаря. Опівночі намагалися провести обряд і заговорити трубу. Люди вірили, що саме через неї нечисть залітає до хати. Чоловіки брали батоги в руки і оминали село. Вони били по стінах будинків та господарських будівель.

Іноді якусь жінку вважали відьмою. Якщо вона приходила у двір, то її обов'язково мав зустріти господар із дружиною. Іншим членам сім'ї не варто переступати поріг будинку, їх можуть наврочити. Потрібно тричі перехреститися і дізнатися відьму, навіщо вона прийшла. Їй у жодному разі не можна нічого давати, але й грубити теж не потрібно. Відмовте їй обережно та виведіть за ворота. Потім до вхідних дверей потрібно насипати доріжку із четвергової солі, а також насипати золи. Тоді нечисть мають піти.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Свята 31 січня, фото: Азбука веры
Свята 31 січня, фото: Азбука веры

Також це був останній день сватання і до Масляної вже одружитися не вийде. А саме весілля можна буде зіграти лише після Світлої Неділі. Тому якщо хтось ще раніше думав, чи хоче він одружитися чи ні, це був крайній термін. А ввечері молоді люди намагалися не ходити на побачення, щоби відьми не вкрали, особливо дівчат. Для танців, пісень, ігор та інших подібних гулянь намагалися збиратися у світлий час доби. Навіть боявся сьогодні не розповідали, щоби відьми не підслухали, і не почали знущатися. А проти злих духів намагалися проводити різні обряди, змови, ритуали та носили при собі обереги.

Дзеркальний захист, ритуал. Фото: Знай.ua
Дзеркальний захист, ритуал. Фото: Знай.ua

Цього дня не варто прибирати в будинку, займатися важкою фізичною працею, прати та сушити одяг.

Не варто згадувати старі образи та починати сварки з близькими, інакше у майбутньому стосунки зіпсуються.

Не давайте і не беріть гроші у борг, інакше цього року матимете багато боргів.

Невдалий день для переїзду та новосілля – на новому місці буде багато проблем.

Увечері не можна гуляти далеко від будинків та населених пунктів, заходити вглиб лісу, ходити на річку. Високий ризик заблукати або зіткнутися з нечистю.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".