З'ясувалося, деякі види риб здатні не тільки "ходити" дном або сушею, але і подорожувати більш небезпечними маршрутами заради виживання.

Зокрема, така цікава поведінка продемонстрували "броньовані" соми... вони поширені в Південній Америці. Риби мають унікальну морфологію, що дозволяє їм жити як у воді, так і на суші. Про це повідомляє IFLScience.

"Бігаючий" сом, скріншот: Youtube
"Бігаючий" сом, скріншот: Youtube

Вчені помітили, що коли в їхньому середовищі закінчуються ресурси, вони не чекають смерті, а вирушають у небезпечну подорож суходолом у пошуках кращих умов.

За години подорожі поза водою ці соми залишають дивний слід, немов "переповзаючи" за допомогою ротових придатків, грудних та черевних плавців. Без води вони довго не виживуть, тому намагаються відшукати нове водоймище, орієнтуючись за допомогою смакових рецепторів на тілі.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"Бігаючий" сом, скріншот: Youtube
"Бігаючий" сом, скріншот: Youtube

Для опису такого пересування вчені запропонували новий термін – "рефлінг". Ця поведінка, яка не схожа ні на що інше у риб, є прикладом унікальної адаптації броньованих сомів для виживання.

Вони вражають не тільки здатністю дихати повітрям, а й цілеспрямованістю та вправністю в незвичайних для водних мешканців подорожах.

Нагадаємо, нарешті заборонили собачатину: в одній з останніх країн більше не будуть знущатися з "друга людини"

Як повідомляв "Знай.uа", літак екстренно посадили після знахідки в туалеті - пасажири не могли в це повірити

Знай.uа писав, відома художниця втомилася перебувати в активному пошуку і вирішила вийти заміж за голограму: спокійний і не потрібно мити посуд