Цього дня відзначають народне свято, яке трохи змішалось із християнськими віруваннями.

Православні вшановують пам'ять Макарія Великого, а прості люди відзначають Макар'єв день або, як його ще називають, Макара Весновказчика.

Свята 1 лютого, фото: Pinterest
Свята 1 лютого, фото: Pinterest

Не дивно, що день назвали саме так, адже це 19 лютого до весни залишалося 1,5 місяця, якщо дивитися за календарем, а отже, пора вже готуватися до неї. І найкращим приготуванням для наших предків вважалося прогнозування погоди з різних народних прикмет. Тож день так і назвали.

Самого Макарія вважають цілителем від недуг. Сьогодні треба піти до знайомого травника та попросити у нього цілющих трав. Але ви можете і самі купити їх, або використовувати ті, які зібрали влітку, якщо таких знайомих просто немає. Потрібно заварити із них чай. Для лікувального чаю потрібно використовувати материнку, звіробій, шипшину та кипрей. А воду слід обов'язково взяти лише джерельну. Потім воду бадьорять. Для цього потрібно погасити в ній тоненьку тріску від осики. Такий відвар зможе не просто захистити вас від хвороб, а й надати сили.

Популярні новини зараз
Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

А ще раніше, щоб посилити ефект від чаю, роздмухували валянком самовар, який поставили рано-вранці. Тоді від нього підніметься цілющий дим, який зможе забрати всі хвороби. А валянки носили і вірили, щоб корисна пара допоможе ногам.

Свята 1 лютого, фото: arts.in.ua
Свята 1 лютого, фото: arts.in.ua

Якщо в сім'ї не вистачало взаєморозуміння та грошей, то треба було особливим способом розтопити піч. Дрова сушили заздалегідь і відщипували скіпку. Потрібно було, щоб вони спалахнули в печі. Потім усі підходили до грубки «брали» вогонь і «кидали» до хати. Також обов'язково заходили в комору глянути, чи вистачить запасів до кінця зими, але в жодному разі не рахували свої запаси, бо їх дуже швидко з'їдять. Краще навіть переставити все чи потрусити, тоді вони простоять аж до весни.

Є кілька заборон у цей день – що сьогодні не можна робити:

  • лихословити і лаятись - треба ретельно стежити за своїми словами;
  • відмовляти у будь-якій допомозі;
  • займатися важкою фізичною працею.

Вважається, що справи краще відкласти на інший день, інакше "Як орав на Макара, так і весь рік доведеться". Народні прикмети не радять у цей день надягати чорне, щоб не привабити в життя прикрощі та смуток, а також стригтися – вважається, що можна відрізати удачу.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".