Сьогодні у православ'ї День Євфимія Великого. У церковному календарі це день вшанування ієромонаха Євфимія Великого.

Інші назви свята: "Єфим", "Єфім'єв день", "Єфим метельний", "Ефимий зимний".

Весілля, фото mywed.by
Весілля, фото mywed.by

Життя Євфимія Великого пройшло у 5-му столітті. Він народився у батьків пізно, але був довгоочікуваною дитиною. У 30 років Євфимій стає пресвітером і керує монастирем. Але він завжди мріяв лише про самотність, тож вирішив жити в пустелі. У Євфимія був дар зцілення і про нього швидко дізнавалися люди, куди він не пішов би. Багато хто приходив до нього і залишався з ним. Тому святий збудував лавру, церкву, яку освятив Єрусалимський Патріарх. Його шанують як самітника та одного із засновників чернецтва разом із Макарієм, Пахомієм та Антонієм.

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття
Показати ще

Лютий вважався місяцем хуртовин. Тому в цей день наші пращури зазвичай говорили такі усталені фрази: "Завірюхи та хуртовини під лютий налетіли. "На Юхима вітри дули — шапку здули, каптан зняли, рукавиці самі спали". Так вони жартували про характер цього дня.

Слід було не злазити цього дня з печі та думати про Масляну, тобто по дню Євфимія передбачали погоду на весну. Якщо крейда мала, то й на Масляну вона буде. Якщо опівдні світило сонце, то вважалося, що літо буде дощовим. Вітер віщував сирий рік.

Також на Русі було прийнято спостерігати за свійськими тваринами та їх поведінкою. Стежили за кішкою, за курами. Якщо кішка шкребе підлогу, а кури крутять хвостами, то варто чекати хуртовин. Намагалися цього дня призначити весілля, бо не за горами Великий піст, а отже, не можна буде шумно веселитися та вінчатися.

Весілля, фото Знай.ua
Весілля, фото Знай.ua

Не можна нічого піднімати з землі, особливо монети, інакше житимете в бідності.

Крім рукоділля не варто займатися роботою по дому та важкою фізичною працею.

Нещасливий день для поїздок та подорожей.

20 січня не варто легко одягатися, нехтувати шапкою та рукавичками та загалом одягатися не за погодою. Значно підвищується ризик захворіти, якщо неправильно оціните погоду.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".