21 січня, відзначається народне свято Максимів день, яке також часто називають Максим-розрадником.

У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Максима Грека, релігійного публіциста та перекладача. З церковних переказів відомо, що преподобний Максим жив у XIII-XIV століттях. Він був із почесного грецького роду. Після тривалих подорожей та вивчення багатьох наук та мов Максим вирішив стати ченцем.

преподобний Максим Грек

Коли великий князь Василь III захотів розібратися з книгами та рукописами своєї матері, на його прохання з Греції приїхав чернець Максим. Першими його перекладами на зрозумілу слов'янам мову стали Псалтир та Дії Апостолів. Також він залишив багато власних праць, однією з яких є автобіографічне твір. Максим Грек помер у 1556 році у Трійці-Сергієвій Лаврі.

Здавна святий Максим вважався втішником. Вважають, що він допомагає людям впоратися з усіма бідами. Крім того, християни молилися йому про заступництво за вдів та сиріт.

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

Кожна людина в Максимів день мала згадати добрим словом усіх, хто коли-небудь приходив йому на допомогу, а також допомогти у чомусь у відповідь.

Також цього дня люди молилися за благополуччя в будинку. За традицією подружжя виходило у двір, тримаючись за руки, і разом струшували з дерев іній. При цьому було прийнято говорити: "Що Бог об'єднав, то людині роз'єднати не під силу".

Господині у Максимів день готують пироги з м'ясом, яйцем, грибами чи рибою та пригощають ними не лише рідних та близьких людей, а й голодних та жебраків.

Якщо 21 січня дме сильний вітер, то знахарі читають змови. Особливо ефективними у цей день вважаються любовні привороти. Тому молоді незаміжні дівчата ворожили на нареченого та проводили спеціальні магічні ритуали.

Є кілька заборон у цей день – що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, особливо із близькими;
  • відмовляти у допомозі;
  • ображати тих, хто слабший.

За народними прикметами цього дня не можна давати в борг сіль, бо з дому підуть щастя і достаток.

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".