Цього дня ще раз перевіряли засіки ті, хто не зробив цього раніше, оскільки і цей день називали Півзимником, адже минула половина зими.

А православні вшановують пам'ять Тимофія, апостола від 70-ти. Називали день ще й Тимофіївськими морозами, бо мали прийти сильні морози та завірюха.

Свята 4 лютого, фото: Икона 7
Свята 4 лютого, фото: Икона 7

І хоча більша частина зими вже позаду, наші пращури все одно не розслаблялися, тому що потрібно було ще на запасах прожити до весни. І їх перевіряли, аби їх вистачило. Та й до морозів намагалися підготувати будинок та одяг.

Пасічники зазвичай заносять вулики з бджолами в тепле місце на зиму, тому в такий холодний час намагалися спостерігати за ними старанніше. До вуликів прислухалися, якщо бджоли дзижчать тихо, то у них все добре, а неспокійне гудіння означає, що щось йде не так. Також спостерігали малюнки морозу на вікнах. Якщо вони розташовані переважно вертикально, то і далі буде холодна погода. А горизонтальні орнаменти говорять про те, що незабаром прийде потепління. Водночас, снігу дуже раділи, адже якщо його було багато, то цього року буде хороший урожай хліба.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

Свята 4 лютого, фото: nash.live
Свята 4 лютого, фото: nash.live

Для дівчат було одразу кілька розваг. Перше з них - катання з гірки на денцях (на них прядуть шерсть і льон). Вважалося, що якась дівчина прокотиться на ній далі, у тієї буде найкраще рости льон. Але є й кілька ворожінь на Тимофія. Зазвичай ворожили по снігу або свічках. Для цього потрібно було загадати на воскову свічку ім'я коханого і о 12-й ночі запалити її. Потім у свічки питають, чи є у хлопця інша кохана і дивляться за свічкою. Якщо вона згасла, тобто, якщо ж горить – нема. Можна ще взяти тонкі свічки, 7 штук і запалити їх. Кожна свічка означає день тижня. Яка перша догорить, того дня ви зустрінете своє кохання.

Ворожіння, кадр з відео
Ворожіння, кадр з відео

Що не можна робити 22 січня

Хворим людям не можна легко одягатися на вулиці, мочити ноги та мерзнути.

Невдалий день для подорожей та далеких поїздок.

Сваритись, конфліктувати, ображатися на близьких людей не варто, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Не можна виганяти на вулицю худобу, собак та котів.

22 січня не можна лінуватися, весь день байдикувати, відкладати важливу роботу, інакше весь рік не виходитимуть справи.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.