За народним календарем, це Аксинін день. Ксенія - один з варіантів імені Ксенія, таке ж, як і Оксана, тільки старіше, у цих імен один корінь, але вони вважаються самостійними.

Крім того, шанують Ксенію Петербурзьку та відзначають іменини всіх Оксан, Ксеній та Аксиній. Більше іменин для власниць цього імені цього року немає.

Свята Ксенія Петербурзька, фото: Axios
Свята Ксенія Петербурзька, фото: Axios

Особливо дивилися цього дня на ціни на хліб. Якщо зерно стало дешевшим, то врожай буде хорошим. Це робили тому що тепер знали, скільки залишилося запасів і просто прицінювалися на випадок, якщо доведеться докуповувати зерно. Ще з вечора клали на стіл буханець житнього хліба. Зранку якщо він здавався більшим, то літо теж буде врожайним.

Однак цей день вважався важким, тому багато важливих речей, які могли не вийти не робили. Тому не ставили брагу, не шили і не стелили постіль, також краще не стригти нігті. Заборонено сьогодні розповідати сновидіння, кошмари обов'язково здійсняться. Бажано не вечеряти, щоб не вмерти. Тож добре треба поїсти в обід.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Ще у наших предків було багато різних обрядів та ритуалів від злодіїв, щоб не крали їжу, а також задобрювали друга Домового – Амбарника. Дехто намагався гадати, але зазвичай сьогодні просто молився святій Ксенії.

Свята Ксенія Петербурзька, фото: Православный календарь
Свята Ксенія Петербурзька, фото: Православный календарь

Що попросити у святої Ксенії Петербурзької

У ікони цієї святої можна помолитися за здоров'я, попросити благополуччя в сім'ї та щастя. Часто до неї звертаються за силою подолати труднощі. Помолитись можна вдома, а можна у храмі. Ще вважається, що свята Ксенія може зцілювати різні хвороби, принести справжнє кохання дівчатам і зробити сім'ю міцнішою. А якщо давно не можете зачати дитину, вам допоможе щира молитва або записка в храмі. Багатого чоловіка вона не принесе, але він буде дуже добрим, а у відносинах пануватиме взаєморозуміння. Ще можна попросити прогнати поганого чоловіка з життя, а також Ксенії моляться вдови та ті, хто втратив коханого.

Похорони. Фото: Youtube
Похорони. Фото: Youtube

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

  • злитися, лаятися та ображати інших;
  • відмовляти у допомозі;
  • шити, в'язати, стригти нігті, волосся.

За народними повір'ями не слід міняти постіль, а також братися за важку роботу та розпочинати нові справи – мовляв, користі не буде. Також вважали, що сьогодні не можна в'язати жодні вузли – можна викликати лихо.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.