Іоанна Золотоуста церква шанує як одного з трьох Вселенських святителів та вчителів, решта – Василь Великий та Григорій Богослов .

Своє прізвисько Іоанна отримав за блискучий дар оратора, з нього вийшов просто чудовий проповідник. У православ'ї день його пам'яті відзначається ще 13 листопада (помимо 27 січня).

Традиції свята

У народі Золотоусту молилися, щоб просвятив розум, допоміг осягнути духовну грамоту і допоміг у розпачі. Також у цей день прийнято було вимовляти змову від зубного болю: "Лазарева субота, Золотоусть день, у кого болять зуби, щоб ті зуби скам'янілі і повік не хворіли".

А ще цей день іноді називали в народі Золотоустьєвий вогонь, бо треба було особливим чином розтопити піч, щоб усі дрова спалахнули одразу, тоді в сім'ї буде мир та достаток. Пічний вогонь був заступником сонячного світла взимку, тому до нього ставилися з такою самою повагою, як і до сонця. Якщо так запалити піч, її устя стане золотим (золото-вустя). Для цього обряду спеціально наперед сушили дрова.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Промені теж заготовляли взимку набагато наперед. А робили це саме взимку, бо дерева сплять і в них немає стільки соку. 80 сантиметрові березові цурки розколювали навпіл, знімали кору і сушили весь рік. Інакше вона тріщатиме і шипітиме. У печах спеціально ще досушували перед використанням.

Категорично заборонено ображати тварин, бити та кричати на них, грубо ставитись, не догодовувати. Собак і котів не можна виганяти надвір, якщо їм ніде ночувати.

Не варто забивати худобу та птицю, а також продавати домашнє м'ясо.

Цього дня не можна заздрити іншим людям. Інакше на вас перейдуть проблеми та хвороби людини, якій ви заздрите.

Не варто приймати подарунки від незнайомців та малознайомих людей. У разі варто дати людині символічну суму.

Не можна пити спиртне у цей день – підвищується ризик розвитку алкоголізму у майбутньому.

Відділ з алкоголем у супермаркеті, скріншот: YouTube
Відділ з алкоголем у супермаркеті, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.