28 січня відзначається народне свято Єфремів день. У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Єфрема Сиріна - одного з учителів церкви 4 століття, християнського богослова та поета.

Святий Єфрем був родом з Месопотамії та жив у IV столітті. Його батьки були бідними землеробами, але сина виховували у благочестя та скромності. Незважаючи на те, що Єфрем завжди мав запальний, дратівливий характер, за велінням Всевишнього він зміг ступити на шлях смирення і стати учителем покаяння.

преподобний Ефрем Сирин

У свідомому віці він прийняв чернецтво і пішов жити в пустелю, щоб стати самітником. Оскільки Господь нагородив його даром учительства, Єфремові не дано було бути самотнім. Він зміг поєднувати самовіддану працю та вивчення Слова Божого, черпаючи в ньому сили для своєї душі та мудрості.

преподобний Ефрем Сирин

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

У цей день відзначають іменини домового. Тому на це свято потрібно не тільки відвідати церкву, щоб помолитися, а й обов'язково задобрити домашній дух.

І тому існує безліч способів. Хтось воліє залишити блюдечко з молоком та печивом. Хтось ріже чорного півня, змочує його кров'ю віник і підмітає їм двір та будинок. А хтось пригощає домового свіжою кашею, залишеною в кутку у глиняному горщику.

будинковий

Люди здавна вірили, що найкраще з домовиком ладнає саме кішка. Тому на Єфрема її треба пестити і дякувати за допомогу. У це свято прийнято виметати підлогу в будинку мітлою, зробленою з полину. Вважають, що такий обряд допомагає вберегти житло від поганих, заздрісних людей і нечистої сили.

Також за прикметами цього дня судили про майбутнє літо. Вітер на Єфрема віщував дощі та вогкість. Повітря над лісом стало синім – до швидкого тепла.

Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися, робити непристойні вчинки;
  • відмовляти у допомозі та милостині;
  • Ображати тварин.

У народі вважається дуже поганою прикметою цього дня вбивати в будинку будь-яких комах: павуків, цвіркунів і навіть тарганів - можна спричинити лихо та нещастя. Заборонено також ображати кішок чи інших вихованців.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.