Це народне свято має цікаву назву " Трьохсвяття ", бо відзначають собор одразу трьох святих.

Їх називають світовими вчителями чи отцями Православної Церкви, тому також день називали просто Три святителі. Але була інша назва "Звірячі весілля" або "Свято звірів".

Свята 12 листопада, фото: dnpr
Свята 12 листопада, фото: dnpr

У народі вважалося, що саме цього дня, хоч ще й холодно, мешканці лісу, різні звірі відзначають свої весілля. Вони б'ються, щоб вибрати найкращу пару собі. Тільки найсильніший самець стане обранцем самки. Але це дуже лякало людей, тому що агресивні тварини могли легко накинутися на людину. А отже, намагалися цього дня ні в ліс не ходити, ні на полювання не вибиратися.

Також є повір'я, що не можна шити, в'язати та прясти жінкам. А чоловікам заборонено суворо підковувати коней. Інакше й ті, й інші не зможуть уникнути хвороб ніг та рук. Однак, якщо робота термінова і важлива, то завжди була лазівка. Цього разу треба читати "Отче наш" і попросити вибачення у трьох святих перед їхніми іконами.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

На столі за традицією обов'язково має бути дичина. Її намагаються начиняти яблуками, грибами чи овочами, щоб трохи покращити смак м'яса. Це була найголовніша страва на столі, а решту вже треба ставити навколо неї. Таких інших страв теж має бути більше, щоб жити у ситості весь рік. Так як у результаті виходив справжній бенкет, то звали гостей.

Свята 12 листопада, фото: Українські новини
Свята 12 листопада, фото: Українські новини

Також на Трьохсвяті слід обов'язково попрацювати у себе у дворі, щоб робота була вдалою протягом усього року. Але, щоб усе пройшло добре, необхідно тричі перехрестити знаряддя праці перед цим.

Ще була дещо дивна традиція на ніч ставити взуття за поріг. Але якщо вона стара. Робили це, щоб не сваритись у сім'ї. А вранці треба її занести і цілий день не чіпати. При цьому є заборона на з'ясування стосунків у будинку, щоб назад у взуття нічого не скупчилося.

Взуття. Фото: скрін youtube
Взуття. Фото: скрін youtube

Що ще не можна робити 30 січня

Не можна ходити в ліс, особливо якщо погано в ньому орієнтуєтесь. Також у цей день не можна виходити на полювання та риболовлю.

Не варто у цей день згадувати старі образи, розпочинати конфлікти, сваритися з близькими. Якщо все ж таки сварка сталася, то обов'язково помиріться, інакше відносини зіпсуються надовго.

Не робіть спонтанні покупки – куплені речі прослужать недовго.

Піднімати тяжкості 30 січня – до хвороб спини.

Різати хліб ножем 30 січня не можна, але можна ламати батон руками.

Жінкам не можна ділитися своїми планами (інакше не збудуться), розпускати плітки та брехати про інших людей, а також одягатися не за погодою (інакше підвищиться ризик розвитку жіночих хвороб).

Подруги, фото: instagram.com/denisemmercedes
Подруги, фото: instagram.com/denisemmercedes

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.