У народі свято називають Микитою пожежником, оскільки відзначають день святителя, самітника та єпископа Микити.

Вважається, що він може захистити від сильного сонця, удару блискавки та пожежі. Також день прийнято називати Охоронцем блискавок, Василем Теплим чи Микитою Коником.

Свята 13 лютого, фото: Православный календарь
Свята 13 лютого, фото: Православный календарь

За традицією слід звернутися до Микити Печерського. Його просять у молитвах захистити від посухи та пожежі, а також щоб у вас не вдарила блискавка. Крім того, проганяли нечисть з ковзанів. Ковзани прикрашали раніше дахи будинків, вважалося, що вони можуть захистити від блискавки та пожежі. А щоб нечисть пішла від них, треба було тричі прочитати «Отче наш». У цей час будинок тричі обходять за годинниковою стрілкою. Якщо ж не робити цього, то нечисть сяде на коник верхи, а будинок завалиться.

Основною причиною всіх пожеж у народі вважали злих духів. Вони були людям у вигляді кулі, що світиться. Який вийшов з пащі вогняного біса чи дракона. Також думали про померлі чаклунки. Свою піч треба було окропити святою водою, бо нечиста сила або в ній ховається, або через трубу в неї залітає. Та й заразом злидні не заходили до будинку.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Свята 13 лютого, фото: Пикабу
Свята 13 лютого, фото: Пикабу

Є ще прикмета, що якщо ви зустрінете сьогодні чорного кота, який переходить дорогу білому, то лиха обійдуть вас. Усі гроші, які ви знайдете цього дня, витратите лише на жебраків. Тоді ваш рік буде вдалим.

Що не можна робити 31 січня

Ця дата в народі вважається небезпечною через підвищення ризику сварок та конфліктів. У цей день люди часто лаються та згадують старі образи. Якщо не хочете посваритися з близькими, то не варто цього дня брати участь у конфліктах.

Без великої необхідності не варто виходити з дому та вирушати у поїздку.

Хрестити хлопчика цього дня – до проблем із його чоловічим здоров'ям у майбутньому.

Не найкращий день для переїзду. За прикметами, старі проблеми та хвороби переберуться на нове житло.

Не варто розповідати незнайомцям і малознайомим людям про свій доход, великі покупки, підвищення на роботі, інакше заздрісники можуть обікрасти або зіпсувати репутацію.

Гаманець з грошима. Фото: скрін youtube
Гаманець з грошима. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.