7 лютого за новим церковним календарем православні згадують Луку Єлладського. Народне свято називається Лука чи Могущниця.

За переказами, молитва Луки мала надзвичайну силу - під час неї він піднімався в повітря. Також за сувору аскезу і велику любов до людей святий отримав від Бога дар провидіння і почав зцілювати хвороби.

Повір'я

Цього дня поминали померлих родичів та готували пироги з цибулею. Тільки частину можна було з'їсти, решту слід було віддати жебракам на щастя. Також сьогодні слід було піти до церкви помолитися за близьких, відвідати могили. Поганою прикметою сьогодні було грати весілля або відзначати якесь свято. Не купували нових речей, бо вважалося, що вони не принесуть користі і намагалися не одягати зелений одяг.

Знахарі та травники вважали цей день ідеальним для приготування настоїв, зілля та відварів. Згідно з повір'ям, вони більш дієві і набувають незвичайної сили, якщо їх приготувати сьогодні. І особливо це стосувалося перстачу, якому приписували цілющі властивості. У ній міститься сила Животворчого Хреста Господнього.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії
Показати ще

Щоб вилікувати хворе серце потрібно в повний місяць нарвати зрілі очерети, відловити і викинути стебла, а плоди принести додому і заварити окропом. Пили ковтками потроху весь день і випивали три чашки. Через місяць-два пройдуть біль у серці.

Стежили на Луку та за погодою. Наприклад, південний вітер обіцяв урожай ярих. А ось рідкісне природне явище - зимовий грім - у цей день вважалося поганим знаком. Це означало, що сінокіс цього року буде дуже поганим.

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятись, таїти образи;
  • грати весілля;
  • відмовляти у допомозі та милостині.

День вважається поминальний, тому навпаки – варто подати милостиню.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.