Цього дня відзначають Панкратієв день або День Никифора. Його також іноді називали Панкратом чи Лаптєвим днем.

У православ'ї шанують Панкратія Печерського та Никифора Антіохійського. Тому день так і звикли називати за іменами святих.

Свята 22 лютого, фото: Чистый интернет
Свята 22 лютого, фото: Чистый интернет

У наших пращурів до цього дня вже було дуже мало запасів, тому було багато приказок про нестачу хліба. Зате займалися тим, що плели ноги. Їх називали нікіфорцями, тобто вони були високими, щоб носити будинки та одягати на босу ногу. Такі робили для себе, а ті, хто займався їх продажем, плели й звичайні. Товар був дуже дешевим, швидко зношувався, завжди був потрібен. Тому справа була досить вигідна. Ноги обгортали онучами, це такі смужки білої, коричневої чи чорної вовняної чи полотняної тканини. Потім уже на онучи обували ноги. При цьому лаптями зазвичай займалися чоловіки. А ті, хто мав синів, ділилися досвідом, як створювати подібне взуття.

Свята 22 лютого, фото: Стихи.ру
Свята 22 лютого, фото: Стихи.ру

Популярні новини зараз
ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Старші люди збирали хлопців та розповідали, як правильно плести ноги. Якщо хлопчик робив це якісно відразу, значить міг заробляти вже. А якщо в сім'ї є ще один працівник, то голодною вона не буде.

Звичайно, не оминали і повсякденні справи, що і вам радить зробити. Наведіть порядок у дворі, у квартирі та в будинку. Якщо потрібно щось полагодити або змастити, зробіть це. Займіться плануванням живлення та перевірте насіння. Якщо якісь зіпсувалися, викиньте їх. Хороше насіння слід винести на мороз. Так вони загартуються і рослини з них будуть сильними. Але потім їх треба буде повернути назад у тепле місце.

Якщо у цей день почнете лікуватися, то дуже швидко підете на поправку. Щоб залучити щастя та здоров'я, а також не позбутися їх, потрібно повісити ліворуч від вхідних дверей сплетені в цей день ноги. Також будь-яке нове взуття принесе удачу.

Зимове взуття. Фото Freepik
Зимове взуття. Фото Freepik

Що не можна робити 9 лютого

Мити голову сьогодні – до проблем із пам'яттю.

Заборонено піднімати будь-які предмети із землі. На них може бути псування.

Не применшуйте заслуги та досягнення дітей, інакше вони перестануть намагатися.

Невдалий день для нових починань.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.