Цього дня православна церква вшановує пам'ять Харалампія Магнезійського; преподобного Прохора, отця Печерського.

Прохор на Русі назвали Весновієм, тому що вже закінчувалася зима, а весна була дуже скоро. Цього дня говорили: "До Прохора стара охала: ох, студено. Прийшов Прохор та Влас: ніяк весна у нас?" (Пам'ять святого Власа відзначається наступного дня).

Але боялися, що ще повернеться зима і розсердиться, тож просили: "Лютуй, лютий, не лютуй, а на весну брови не хмур" . Проте люди думали, що мороз і сам розуміє – недовго йому лишилося панувати. "На Прохора і зима заохає, а лютий вирує, але весну чує" .

Також цього дня чоловіки збиралися на схід усім селом та вислуховували доповідь старости. Потім вони вирішували: чи слід його залишити чи обрати нового. Зазвичай його обирали на 3 роки, але якщо чимось серйозно завинив, то могли й достроково усунути, наприклад, якщо він витратив громадські гроші.

Популярні новини зараз
Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Обійдемося без гарячих бутербродів: українцям доведеться по-новому платити за сир В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги
Показати ще

Це хоч і був день Прохора Печерського, але вшановували сьогодні в народі ще священномученика Харлампія. Він вважався хранителем від смерті, яка підійшла раптово, і людина не встигла покаятися. Йому молилися від рятування від такої смерті та інших бід. Переказ свідчить, що перед смертю мученика святитель довго і старанно молився Богу. Його також вважають заступником чиновників.

А Прохору молилися, щоби швидше приніс тепло і відігнав люті морози. Хоча зима вже добігала кінця і потроху починалася весна, все одно люди боялися, що ще буде сильний мороз. Тому дівчата та жінки збиралися на полі, одягали на себе ялинові вінки і так водили хороводи, співали весняних пісень. Під час такого обряду намагалися витоптати якнайбільше снігу. Так зима зрозуміє, що настав час їй йти і забрати з собою свої снігові подарунки.

Також вважали, що якщо у цей день людина несподівано потонула або заблукала в лісі, або впала в ній, то це прокази дідька. Вірили, що така людина напевно якийсь страшний гріх скоїв, бо ні дідька, ні водяна не можуть торкнутися праведника.

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, поганословити;
  • відмовляти у допомозі;
  • брехати.

Вважається, що будь-яка брехня 10 лютого може завдати великих неприємностей. Цього дня не прийнято влаштовувати рясні застілки або гуляння, а грати весілля на Прохора - до нещасливого шлюбу. Чоловікам слід відмовитися від роботи, бо все валитиметься з рук.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.