В народі цей день називають Онисімом Вівчарником і відзначають щороку 15 лютого, але у православ'ї вшановують пам'ять апостола Онисіма.

Ще іноді день називали Вівчарницями чи Зимобором. Також вірили, що зима стає безрогою.

Свята 28 лютого, фото: pxhere
Свята 28 лютого, фото: pxhere

Саме у цей день зазвичай проводили зиму. Але на Онисіма рідко була хороша погода, вважається, що так зима просто дуже злиться, але хоче, щоб її виганяли, не хоче залишати свої володіння навесні. Але люди все одно раділи. Адже хоче вона чи ні, а піти скоро все одно доведеться. Найчастіше влаштовували навіть гуляння з різними розвагами, співом пісень та хороводами.

Наші пращури вважали, що Онисім - покровитель вівчарства. Тому намагалися проводити різні обряди, які мають дати гарний приплід овець. Пастух та власник овець виходили за околицю, потрібно було вклонитися на чотири сторони світу три рази. Потім вівчар вставав на руно, дивився на зірки і говорив слова з давньої змови, якими просив зірки світити яскраво, щоб ягнят у нього народилося стільки ж, як і зірок на небі. А потім йшли до хазяїна додому та накривали стіл для пастуха. Звичайно, дарували йому подарунки і пригощали всякими смаколиками та вином.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Свята 28 лютого, фото: pxhere
Свята 28 лютого, фото: pxhere

За традицією необхідно обов'язково піти до храму та простояти ранкову службу. Потім дайте жебракам і знедоленим біля церкви милостиню. Тільки тоді повертайтесь додому. А коли переступите поріг, прочитайте спеціальні молитви, які повинні захистити вас від злих слів та пліток.

Що не можна робити 15 лютого

У свято сьогодні не можна лаятись матом та пити спиртні напої.

У цей день не можна займатися брудною домашньою роботою - пранням, миттям посуду, роботою в землі.

Не варто займатися важкою фізичною працею сьогодні, наприклад, носити важкі речі чи рубати дрова.

Освячену в церкві цього дня воду не можна виливати та зберігати у брудному посуді.

Освячення води на Водохреще Господнє
Освячення води на Водохреще Господнє

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.