18 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Агапіта та святителя Лева I, папу Римського. У народі свято називається Овсянки.

У народі цей деньще називають Архиповим днем, Філімоновим, Філею Весняним або Весняними оберегами. Такі назви дня в основному за рахунок того, що за православним календарем відзначають пам'ять Архипа та Філімона, а також дружини його.

Свята 3 березня, фото: pixabay
Свята 3 березня, фото: pixabay

У народі вірили, що Ярило дозволив вівсянці повідомляти людям, що вже підходить весна. Вона говорить про це своїм співом "По-кинь-сані". Оскільки ім'я пташки було схоже на овес, те й готувати необхідно різні пироги і печиво саме з вівсяного борошна. Ними обов'язково слід нагодувати не лише сім'ю та перехожих, а й самих пташок.

Свята 3 березня, фото: pixabay
Свята 3 березня, фото: pixabay

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде похмурою, то й осінь буде такою. Також час починати готуватися до польових робіт, подивитися на інструменти, якщо якісь з них зламані або прийшли в непридатність, їх слід полагодити або купити нові.

Найголовніше - постарайтеся не спіткнутися цього дня і уважно дивіться під ноги. Якщо спіткнетеся, то сваритеся серйозно з родичами. Але якщо вже не вдалося цього уникнути, то потрібно тричі стрибнути навколо себе на тій нозі і плюнути через ліве плече. За повір'ям, саме так ви зможете відвадити від себе страшну сварку.

Якщо жінка не може довго завагітніти, то цього дня слід було спекти булки на вівсяному борошні, яке обов'язково брали в борг і сусідки з безліччю дітей. Таку випічку треба було з'їсти і чоловікові, і дружині. А крихти кидали на подвір'ї, щоб птахи прилетіли поїсти і показали, наскільки високий шанс зачати дитину. На дітей також читають різні змови, щоб вони були щасливими, розумними, коханими та поважали старших.

Мама з дитиною / фото: Freepik
Мама з дитиною / фото: Freepik

Що не можна робити 18 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – сумувати, перебувати в смутку, лаятися та ледарювати. За народними прикметами, у цей день не варто носити одяг темного кольору - можна викликати лихо.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.