Народне свято 23 лютого відоме під назвами День Полікарпа, Прохор Весновій, Прохоров день.

У наших пращурів було й інше свято, православний день пам'яті Полікарпа Смирнського, єпископа та священномученика. Ще цей день називали "Полікарп", "День Полікарпа", "Кислі дівки", "Олександр", "Дем'ян", "Мойсей".

Квіти, фото Знай.uа
Квіти, фото Знай.uа

Існує повір'я, що цей день краще не проводити на самоті або в компанії самих лише жінок, обов'язково поруч має бути чоловік або хоча б молодший братик, головне щоб чоловічої статі. А все тому, що день не просто так називався "кислими дівками". Дівчата, які не вийшли заміж до цього часу, раніше починали ховати свої найкращі вбрання та посаг у скрині, бо якщо до Масляної не вийшла заміж, то наступний період весіль буде вже влітку. А ще тому, що сьогодні проводили багато обрядів, щоб залучити нареченого. Наприклад, рано-вранці заводили опару на пиріг і ставили її в теплу піч. Як тільки опара кисла, брали наперсток для шиття посагу і тричі черпали їм, промовляючи змови. Потім із цього тесту слід випекти пиріг. Його можна було з'їсти із подругами. Якщо пиріг приготовлений чужими руками, це обіцяє щастя у особистому житті.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Ще слід сьогодні, щоб швидше вийти заміж, непомітно вмісти сміття з вулиці через поріг додому в передній кут і сказати: "Гоню я в хату свою молодців, не злодіїв, наїжджайте до мене наречені з чужих дворів" .

Щоб дізнатися, скільки залишалося до заміжжя, слід набрати в поділ сукні сніг і перебрати його руками, потім викинути назад і сказати: "Полю, поле просо на дівочу косу, де мій женишок, там, собачка, завви, подай свій голосок" . Якщо почуєте собачий гавкіт, то залишилося чекати недовго.

Хлопці теж можуть приворожити дівчат, потрібно таємно підкинути улюблену квітку, яку спочатку треба збризкати недопитою водою. Тоді і вона його покохає.

Також вивчіть сьогодні кути будинку, якщо побачите павука, що плете павутиння, то в сім'ї буде щастя та благодать. Її треба оберігати, щоб не спричинити нещастя та бідність на сім'ю.

Павук
Павук

Що не можна робити 23 лютого

У цей день не варто ходити в ліси, поля та на водойми без великої потреби. Погода цієї дати дуже непередбачувана - під льодом може бути глибока вода, а під травою - болото.

Постарайтеся цього дня нічого не лякатися, інакше рік минеться.

Заборонено лаятись матом у цей день.

Перераховувати дрібницю цього дня - погана прикмета.

Невдалий день для весілля. Не рекомендується одружуватися сьогодні, інакше наречені будуть часто сваритися.

Є рибу та морепродукти сьогодні – до хвороб шлунка.

Морепродукти. Фото: Youtube
Морепродукти. Фото: Youtube

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.