У православному календарі це день першого і другого здобуття глави святого Іоанна Предтечі.

Також свято називають і по-іншому: "Набуття", "Іванів день", "Набуття гнізд", "Пташине потіння", "День птахів".

Набуття в народі перетворилося на день набуття птахів своїх гнізд. Вони вибирали місце та починали будувати гніздечко.

Що потрібно зробити 9 березня? Сьогодні потрібно помолитися Іоанну Предтечі про позбавлення головного болю, також він може дати здоров'я дітям, захистити посіви і зробити землю родючою.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Птахам сьогодні треба допомогти у їхній роботі: поставити шпаківню, зробити невелику годівницю та насипати зерна. Бджолярі сьогодні перевіряють чи все добре з бджолами, бо після зимівлі вони могли померти. Також сьогодні слід купити нове кухонне начиння.

Крім того, вважається, що цього дня погань намагається зайти в будинок, зіпсувати продукти і вкрасти дітей. Від цього можна захиститися: при кожному скрипі та незрозумілих звуках читати "Отче наш", біля порога покласти сокиру, як можна пізніше лягти спати, біля комори та дитячого ліжка розвісити будяки і нанести крейдою хрести. Якщо дитина чи стара людина не може без денного сну, то потрібно поставити перед сплячим дрібно покришеним цибулю та часник. Вважається, що запах відлякає лихоманку.

[img desc=""]472504[/img

Рибалкам обов'язково треба піти на рибалку, бо є повір'я, що сьогодні їм опікується Іоанн Хреститель і улов буде добрим. З риби потрібно приготувати юшку, по можливості почастувати нею жебраків.

А ще можна відчитати п'яницю від алкоголізму, але він не повинен знати проведення обряду.

Алкоголізм, кадр з відео
Алкоголізм, кадр з відео

Що не можна робити 24 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, пліткувати, лихословити, відмовляти у допомозі, вживати алкоголь.

За народними прикметами забороняється цього дня брати в руки будь-що гостре, навіть хліб краще ламати, а не різати. Не можна прати, є круглі червоні овочі та фрукти – вони є символом свята, а також забороняється співати та танцювати.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.