Протягом усієї історії жінкам не завжди було легко оформити патент чи отримати визнання .

Проте, незважаючи на це, вони відповідальні за створення безлічі предметів, які ми використовуємо в повсякденному житті і навіть не здогадуємося, хто за ними стоїть.

Робота за комп'ютером. Фото: скрін youtube
Робота за комп'ютером. Фото: скрін youtube

10 речей, які винайшли жінки:

1. Комп'ютери. Грейс Хоппер та Говард Айкен у 1944 році спроектували гарвардський комп'ютер "Марк 1". То була п'ятитонна машина, що займала цілу кімнату. Вона ж винайшла компілятор, який переводив написаний текст у комп'ютерний код, і навіть одне з перших сучасних мов програмування.

2. Посудомийна машина. Вона була запатентована у 1886 році. Таким чином, винахідниця Жозефіна Кокрейн спростила життя своїм служницям.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Літня людина за комп'ютером: фото ІА Regnum
Літня людина за комп'ютером: фото ІА Regnum

3. "Монополія". Цю відому гру вигадала Елізабет Мегі у 1904 році, щоб поширити економічну теорію джорджизму та продемонструвати гравцям несправедливість захоплення землі, недоліки оренди та необхідність єдиного податку на землю.

4. Кевлар. Він у п'ять разів міцніший від сталі, тому здатний краще захистити від кулі. Його випадково винайшла хімік компанії DuPont Стефані Кволек під час спроби вдосконалити покриття для автомобільних шин та отримала патент у 1966 році.

Куля
Куля

5. Циркулярна пилка. Першою запропонувала робітникам на пилорамі використовувати циркулярну пилку замість звичайної ткалі Табіта Беббітта замість звичайної, яку дві людини мали рухати вперед-назад. Вона зробила прототип у 1813 році.

6. Сигнальні ракети. У цьому випадку Марта Костон ідею сигнальних ракет знайшла в записнику свого чоловіка, який нещодавно помер. Однак вона рішуче взялася за справу, щоб довести її до кінця, тому 10 років працювала з хіміками та піротехніками та отримала патент у 1859 році.

7. Перископ та лампа для підводних човнів. Винахідниця XIX століття Сара Матер запропонувала поєднання перископа та лампи для підводних човнів, запатентоване в 1845 році.

Підводний човен, фото: вільне джерело
Підводний човен, фото: вільне джерело

8. Двірники. Мері Андерсон винайшла їх у 1903 році, проте водії досить скептично поставилися до "двірників". Вони вважають небезпечним відриватися від дороги і натискати на важелі, щоб очистити скло. Згодом інша винахідниця Шарлотта Бріджвуд запропонувала автоматичну версію двірників з електричним коліщатком у 1917 році.

9. Канцелярська замазка. Свого часу секретарка Бет Несміт Грем потай використовувала білу темперну фарбу для виправлення своїх друкарських помилок. Через кілька років жінка удосконалила її формулу і в 1958 запатентувала "Штрих". А 1979 року її компанію купив Gillette – за 47,5 млн доларів.

10. Сонячний будинок. У 1947 році угорська вчена біофізик Марія Телкес винайшла термоелектричний генератор для обігріву клиноподібної будівлі "Довер-Хаус". Він на 100% працював на сонячній енергії.

Двірники, скріншот: YouTube
Двірники, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що ми тут живемо, і цього не знаємо – соромно: українцям розповіли, як з'явилися Карпати.