У Чорнобильській зоні, де радіація на кожному кроці, живуть нематоди – мікроскопічні черв'яки. Виявляється, ці хлопці можуть мати імунітет до радіації. Ні мутацій, ні генетичних ушкоджень. Вчені вирішили докладно вивчити це питання та з'ясували, що їх можна буде використовувати у лікуванні раку.

Біологи з Нью-Йоркського університету вирушили до Чорнобиля. Вони зібрали черв'яків, які зазвичай мешкають у ґрунті – Oschieus Tipulae.

І ось що з'ясувалося: попри сувору заборону життя в цій зоні, черв'яки якось виживають і навіть не страждають від радіації.

Це, звичайно, не означає, що сама зона є безпечною. Просто ці черв'яки виявилися справжніми виживальниками, які легко пристосовуються до непростих умов.

Популярні новини зараз
Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Але ось цікавий момент: їхня генетика може містити ключі до того, як відновлювати пошкоджені ДНК, що може бути корисним для нашого здоров'я в майбутньому.

Тож поки Чорнобиль залишається небезпечним для людей, ці черв'яки дають їжу для роздумів вченим. Всі ми знаємо, що після катастрофи 1986 року зону було закрито на замок. Проте вчені взяли і вирішили з'ясувати, як черв'яки справляються з таким екстремальним оточенням.

Чорнобильська атомна станція
Чорнобильська атомна станція

Виявилося, що генетично вони більше схожі одна на одну, ніж на своїх родичів з інших місць. При цьому немає жодних генетичних слідів радіаційних ушкоджень.

Смішне спостереження: вони проігнорували радіацію і спокійно передали свої гени нащадкам.

Так що ці черв'яки можуть підказати, чому люди мають різні реакції на рак та інші болячки через вплив навколишнього середовища. Загалом, майбутнє медицини, здається, тепер у лапах чорнобильських хробаків.

Нагадаємо, такого не було десятиліттями: вчені побоюються дуже потужних магнітних бур у 2024 році.

Раніше ми писали про те, що тричі гри STALKER виходять на консолі: готуй джойстик