Православна церква України 25 березня за новим стилем відзначає велике православне свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці.

На честь торжества віруючим дозволяється зробити послаблення в пості та приготувати рибу.

Благовіщі Пресвятої Бологородиці описані в Євангеліє. Бог послав Архангела Гавриїла до Діви Марії з благою звісткою: вона має зачати від Духа Святого і народити сина Бога.

З давніх часів Благовіщення було пов'язано з багатьма заборонами. Так, головним табу є заборона будь-яку фізичну працю.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Дівчата на Благовіщення намагалися дізнатися, коли вони вийдуть заміж. Якщо по дорозі до колодязя потрапили першоцвіти - значить, незабаром до хати завітають свати. Якщо ж дівчина знайшла проліски - рік буде щасливим.

Пролески

До Благовіщення давні українці готувалися заздалегідь. За тиждень до свята потрібно було повністю забратися в будинку та на придворовій території. Молоді дівчата розчісували коси, обходили навколо хати та тричі підмітали батьківську хату. Сміття закопували біля річки, забирали з неї воду та поливали нею грядки.

Усі домашні справи слід було закінчити до святкової літургії. У храм вся сім'я одягалася у найкращий одяг, а той, хто залишався вдома, вважався безбожником.

Просфори

На святкову службу приносилися пісний хліб – просфори, які освячував священик. Батьки зберігали просфори як найкращі ліки за обрізами і давали його тим, хто хворів.

Цього дня не можна було працювати, тож після церкви сім'я сідала за святковий стіл. За обідом можна було вжити рибні страви та червоне вино.

Окрім того, наші предки виглядали в небі лелек. Вважалося, що той, хто першим побачить приліт птахів, буде щасливим усі літо. За цими птахами навіть ворожили: якщо помітиш пару лелек - зустрінеш свою половинку, якщо побачиш птахів у гнізді - чекай на малюка.

Благовіщення

Що не можна робити 25 березня

Великим гріхом вважається братися за роботу, вишивати, прибирати, займатися важкою фізичною працею. У Благовіщення належить відпочивати та відвідувати храм.

Не можна ламати гілки та обрізати крону дерев.

Не сваріться із близькими сьогодні, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Нагадаємо, що Благовіщення 2024 року перенеслося: коли відзначають свято цього року і які заборони є.

Раніше ми повідомляли про суворі заборони на Великий піст-2024: коли відзначаємо Благовіщення, Лазареву суботу та Вербну неділю.