У цей день відзначається народне свято Тіт Льодолам (за старим стилем – 15 квітня). Для віруючих православної церкви це дата вшанування пам'яті святого Тита Чудотворця, ієромонаха.

Святий Тіт жив у VIII-IX століттях. З юного віку він відмовився від тілесних мрій. Він вважав справжнім змістом свого життя служіння Господу. Юнак пішов жити в монастирську обитель, де потім прийняв чернечий постриг.

Тит Чудотворець

Тіт Льодолам 2 квітня: традиції свята

Прізвисько "Льодолом" святий Тіт отримав через те, що в його день остаточно розкриваються річки та озера. Люди уважно стежили за цим процесом: якщо крига втопиться, опуститься на дно, то треба готуватися до складного року. Якщо вода розіллється - відмінно зростатимуть трави. А якщо до Тита лід не зійшов — значить, риба в цей період не дуже добре ловитиметься.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. Справа в тому, що запаси зерна закінчувалися, і люди починали переходити з хліба на квас. Окрім того, цього дня відганяли ворон від будинку. Селяни вірили, над яким житлом птах розкриється, там незабаром почнеться безхлібиця, і людям доведеться «затягнути паски».

Ще було прийнято на Тита перевіряти якість зернових запасів для сівби. Потрібно було обов'язково глянути, чи немає в коморах прілого зерна. Адже погане, непросушене насіння у зимовий період пріє.

У той же час у торговців ця дата називалася "бариш-день". Вони намагалися відсвяткувати його голосно. Вважалося, чим краще відзначити цей день, тим краще йтиме продаж протягом усього року.

Що не можна робити 2 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, поганословити, вступати в будь-які словесні суперечки, а також пліткувати, ображатися, сумувати та відмовляти у допомозі.

Не слід думати про погане, щоб не залучити невдачі та біди. Тим, хто займається торгівлею, не варто відпочивати, щоб не втратити величезний прибуток.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий пост-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.