У церковному календарі це день вшанування пам'яті мученика Феодула Солунського (Фесалонікійського), читця та преподобної Феодори Солунської.

Інші назви свята: "Федул", "Федул Теплий", "Федора", "Федора Вітрениця". Вітреником день прозвали через теплий весняний вітер, який з 5 квітня посилюється і дме постійно.

Сьогодні потрібно обов'язково широко розкрити всі вікна та добре провітрити будинок. Так можна вберегти будинок від нечистої сили та переполохів. Переполохами раніше вважали живих істот, які проникають у людину уві сні, роблять з неї біснуватого чи псованого.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Також потрібно запалити сірники або лучину, опустити її в миску з водою, з нею треба піти туди, де ви злякалися і сказати: "Переполох, щоб ти здох. Більше не лякай, тіло раба Божого (ім'я) покидай". Потім воду дають хворому випити. Можна просто привести хворого до водойми, сказати ті слова і три рази обполоснути йому обличчя водою.

Жінкам потрібно цього дня випрати рушники, вивісити їх на вітер, він їх висушить та зарядить своєю силою. Потім цим рушником повинні втертися всі члени сім'ї, тоді вони будуть здоровими та щасливими.

Поганою прикметою вважається, якщо у вікно влетить птах – це до руйнувань та бід, птах – вісник, якого надіслав злий вітер. Птаха обов'язково треба спіймати, 9 разів прочитати «Отче наш», а потім відпустити зі словами: «Що принесла, назад забери». Якщо вона вилетіла, будинок слід окропити святою водою, вимити підлогу водою з відваром будяка.

Щоб знайти багатство потрібно на заході сонця вийти на перехрестя неїжджених доріг, покласти під ноги монетку. Потім простягають до неба руки і кажуть: "Встану на дорозі, на землі мої коріння-ноги, до сонця тягнуся, по гілках-руках променями харчуюсь . Потім треба трохи почекати, доки вітер обдуме. Монетку закопують дуже глибоко.

Монети. Фото: скрін youtube
Монети. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 5 квітня

Заборонено зловживати спиртними напоями та нікотином, палити кальян.

Тяжка фізична робота цього дня призведе до проблем зі спиною.

Носити порваний, брудний, зношений одяг сьогодні - до біди.

Не варто сваритися з близькими та сперечатися про дрібниці, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.