Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святого Євтихія, архієпископа Константинопольського та мученика Єремії Римського.

Інші назви свята: "День Євтихія", "Євтихій", "Єрема", "День Євтихія та Єреми". Назви "Тихий" та "Пролітний" день отримав завдяки прикметі, за якою судили про врожайність хліба. Вона говорить: "Чим тихіша погода, тим вищий урожай. Якщо вітер розгулявся - насіння не збереш".

За легендою Євтихій лікував багатьох людей і міг навіть зцілити від раку та душевних недуг. Тому сьогодні йому можна молитися із проханням про здоров'я собі, близьких, родичів. Він ніколи не відмовляв раніше у допомозі. Вирушайте до церкви вранці і залиште там милостиню, яка вам під силу.

Сьогодні можна дивитись на горошинки. Якщо в стручці їх 12, то за повір'ям на людей чекає удача і радість. Горох допомагає й уночі від привидів. Його потрібно розкидати по кутах, а частину кинути у піч. Тоді нечисть має вгамуватися. До речі, горошинками також лікують мозолі, бородавки та лишаї, просто прикладаючи до хворого місця. Потім горох треба спалити.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

На той час зазвичай вже цвіли яблуні, які вважалися символом жіночої краси та невинності. Тому часто й порівнюють наречену із яблуневим кольором. Сьогодні яблуню потрібно пошанувати, їй поклоняються, підпирають гілки, щоби при врожаї вони не обвалилися, фарбують стовбур від комах. Обов'язково потрібно з'їсти щось яблучне – пиріг із начинкою, мочені яблука, варення, варять компот із сухих яблук.

Є ще одне цікаве повір'я, пов'язане з яблуками. Якщо дівчина, яка мріє одружитися, перша побачить квітку яблуні, принесе її на поріг церкви, то вона зможе вийти заміж за коханням.

Закохана пара, фото: Знай.ua
Закохана пара, фото: Знай.ua

Що не можна робити 6 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, сваритися, пліткувати, заздрити, ображати людей чи тварин, відмовляти у допомозі. Не слід говорити погано про померлих, поминати їх алкоголем, влаштовувати пишні поминки.

За народними прикметами у цей день не можна обламувати або обрізати яблуні, а також рубати березу – це не на добро.

Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, дозволяється гаряча їжа з олією

Нагадаємо про Великий піст-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.