Народне свято Василь Парильник відзначається 12 квітня 2018 року (за старим стилем – 25 квітня). У православному календарі це дата вшанування пам'яті святого Василя, єпископа Парійського, сповідника.

Назву "Парильник" свято отримало на честь паркої погоди. У цей період сніг, як правило, вже остаточно тане, вода йде в землю та сонце, яке підігріває ґрунт, випарює рідину.

історія свята

Василь жив у VIII столітті у місті Парії (сучасна Туреччина). З приходом християнської віри у місті заснували єпископію. Одним із її служителів городяни обрали саме його. Люди поважали Василя за доброчесність і благочестя, вважали справжнім пастирем, гідним покладеного на нього сану.

У період Реформації іконоборча брехня торкнулася і тих земель, де мешкав єпископ Василь. Він рішуче став на захист святих ікон, відкрито сповідав віру в Христа та охороняв свою єпархію від єретиків. Кілька разів його змушували підписати ухвалу про знищення образів, але єпископ не погодився.

Популярні новини зараз
Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися
Показати ще

За свої дії Василь переніс гоніння, грубі образи та приниження з боку послідовників єресі. До кінця життя йому довелося блукати. Він проводив дні у скорботі. Але перед Господом його душа постала чистою. На мить він не допустив думки про невірність свого життєвого шляху.

Традиції та обряди свята

На Василя Парильника полюють на зайців. Лісом треба ходити дуже обережно. Адже у цей день може виходити з барлоги після зимової сплячки ведмідь та ховатися під кущем. У це свято моляться святому Василеві про надання сили та хоробрості, а також про звільнення від хвороб.

Вдови та кинуті дівчата, жінки, які бажають позбутися туги за людиною, на зорі повинні піти до води та прочитати спеціальну змову, а потім оббризкати обличчя лівою рукою. Вода, яка особливим способом заговорена на Василя Парильника, зміцнює здоров'я. Її п'ють і вмиваються в середу.

Що не можна робити 12 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, сваритись. відмовляти в допомозі та милостині, слід допомогти нужденним. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, належить сухожер.

Народні прикмети не радять йти без потреби в ліс - вважається, що в цей час ведмідь, що вийшов із барлоги, ховається в кущах, тому з ним можлива неприємна зустріч. Не слід у цей день ходити у брудному одязі - переслідуватимуть клопіт та хвороби.

Нагадаємо про Великий піст-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.