Одна з найпопулярніших у світі спецій - це шафран. Він став неймовірно дорогим, навіть досягнув ціни золота. Це пов’язано з тим, що його виробництво дуже складне, а також з тим, що основне виробництво шафрану зосереджене у країнах, де часто відбуваються конфлікти, таких як Іран, Афганістан, Пакистан, і Палестина.

За даними турецького видання Haber Turk, ціна за кілограм шафрану сягла майже 600 тисяч турецьких лір (близько 713 тисяч гривень). Це означає, що ціна 4 грамів шафрану, які можна помістити на долоню, прирівнюється до ціни 1 грама золота.

шафран, фото Pxhere
шафран, фото Pxhere

Виробництво шафрану також унікальне та вимагає багато праці. Щоб зібрати 1 кілограм, потрібно обробити близько 450 тисяч гілочок, а з кожної квітки можна взяти лише три гілочки. Тому, щоб зібрати кілограм, треба обійти тисячі рослин. Така велика праця і робить шафран таким цінним.

Про це розповів Алі Манавоглу, президент відділення Food Engineers у Анталії. Він також попередив про багато підробок на ринку.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Спеції. Фото: скрін youtube
Спеції. Фото: скрін youtube

Деякі продавці фарбують качани кукурудзи або кокосові волокна, навіть кінське волосся, і продають це як шафран за дуже низькою ціною, яка не може бути реальною для справжнього шафрану.

Шафран використовують у харчовій промисловості для додання кольору продуктам, таким як масло, сир, випічка, кондитерські вироби, креми, цукерки і напої.

Цю спецію також цінують як афродизіак, і вона має деяке застосування в медицині та виробництві дорогих тканин.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, в Україні забороняють продавати черемшу, поліція проводить рейди: який штраф загрожує порушникам

Також, Знай.ua писав про Франківщина перетворилася на квітучу галявину: неймовірні кадри