Православна церква цього дня вшановує пам'ять праведної Глафіри Амасійської, діви, а також святителя Стефана, єпископа Великопермського.

Інші назви свята: "Глафіра", "Глафіров день", "Степан", "Степанів день". Горошницею прозвали день тому, що 26 квітня вважався ідеальним днем ​​для посадки гороху.

Крім того, що в Україні відбувається День перемоги над нацизмом, є ще й народне свято. А в народних святах найбільше різних прикмет та повір'їв. Є одне найважливіше заняття на сьогоднішній день – треба посіяти горох. Бажано це робити тоді, коли дме південний вітер і лише росте місяць. Хоча зараз і відносно тепло, але вночі ще можуть бути заморозки. Тому щоб горох не постраждав, потрібно посипати його порубаним торфом. При цьому треба говорити: «Горох, рости, ти, торф, його захисти». Є ще одна важлива умова, щоб отримати добрий урожай. Потрібно після посадки читати "Отче наш". Торф захистить не тільки від заморозків, але горобці, курки та інші птахи не з'їдять насіння, захищене такою подушкою.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Якщо садити горох у вас з якихось причин не виходить, потрібно хоча б приготувати горохові страви: суп, кашу, пиріжки з горохом, салати, другі страви з зеленим горошком. Вважається, що хтось сьогодні поїсть гороху, той буде здоровим увесь рік.

Раніше наші предки ще раділи прильоту ластівок. Їх вважали хранительками домівки, тому годували зерном. Є прикмета, що якщо ластівки звіють гніздо неподалік будинку і в неї будуть пташенята, то бездітна сім'я матиме дітей. Гнізда їх не варто збивати. Інакше гармонії та миру між подружжям не буде. Також можна в цей день багато фантазувати, бо ці мрії швидше за все здійсняться. День дуже сильний енергетично. Він чудово підходить, щоб очистити тіло та розум, можна навіть почати дієту.

Що не можна робити 26 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – сваритися, лаятись, відмовляти у допомозі. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, заборонені скоромні продукти, належить сухожер.

За народними повір'ями гріхом у цей день вважається розоряти ластівчині гнізда або ображати птахів - на того, хто порушить, чекають на нещастя і біди. Сьогодні не радять свататися і одружуватися - сім'я буде неміцною, а подружжя невірним.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.