У вівторок, 30 квітня, відзначають народне свято Яків Теплий. У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті апостола Якова Зеведеєва, брата апостола Іоанна Богослова.

Люди прозвали цей день "Теплим" за те, що в цей час після холодів, що затягнулися, нарешті наступало справжнє тепло.

Святий Яків із братом Іоанном були рибалками. Ісус Христос закликав їх проповідувати євангелію. Після того, як Святий Дух зійшов на апостолів у Єрусалимі, Яків вирушив у кругосвітню подорож нести Боже Слово.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Яків Теплий 30 квітня: традиції свята

Яків Теплий – останній день квітня. Він закриває весільну пору. До цього терміну закінчувалися запаси товарів. Тому накрити багатий стіл було проблематично. Другою причиною були польові роботи. До того ж у народі щиро вірили, що якщо у травні одружуватися, то все життя доведеться потім мучитися.

Ще цього народного свята прийнято перед далекою дорогою обтертися або викупатися у воді розтопленого березневого снігу. До наших днів збереглося повір'я, що вона здатна вберегти хвороби, які з цього періоду починають гуляти по землі. Існує легенда, що взимку застудні захворювання тримають під замком у снігових горах. Після того, як сонце розтопить снігу, хвороби вириваються на волю і чіпляються до простого люду.

Що не можна робити 30 квітня

Не можна цього дня влаштовувати галасливі вечірки, голосно веселитися та співати пісні, особливо на природі.

Не варто сьогодні ходити у пригніченому стані, згадувати свої старі проблеми та тривоги, шкодувати себе, інакше решта року пройде у смутку.

Не беріть участь у конфліктах сьогодні, особливо з близькими людьми. Якщо посваритися сьогодні, стосунки зіпсуються надовго.

Нещасливий день для подорожей та подорожей.

Не печіть хліб сьогодні – вироби навряд чи вийдуть вдалими.

Нагадаємо про найсуворіші дні Великого посту: як правильно провести Страсний тиждень перед Великоднем.

Раніше ми повідомляли про найважливіші правила Великодня у 2024 році: дотримуйтесь цього, щоб не гнівити Бога.