У понеділок, 13 травня, відзначається народне свято Лукер'я Комарниця. Православні християни цього дня вшановують пам'ять двох святих: мучениці Глікериї та праведної Глікерії Новгородської.

Комарницею день називається через велику кількість прикмет, пов'язаних з цими комахами. Наші пращури помітили, що в цей день вшановується пам'ять святого. Слов'яни садили першу гречку, яку називали "маївка". Вона рідко давали хороший урожай, однак її основна користь була для бджіл і птахів.

За повір'ям, цього весняного дня з теплим вітром прилітають мошки та комарі. У народі вважалося, що комарів приносить теплий вітер навесні, а восени забирає холодний. Лише після того, як з'являться комарі, можна сіяти жито.

Слов'яни на Лукерью Комарницю замовляли зуби так, щоб вони ніколи не хворіли. Для цього потрібно знайти дупло у дереві, відламати сучок, який найближче до нього розташований. На сучок тричі читають змову: "Місяць на небі, черв'як у дереві, щука у воді, а зубний біль у дуплі. Нехай у мене, раби Божої (ім'я), зуби не болять, ясна не кровлять, не горять і не ниють. ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Популярні новини зараз
"Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Після цього його тричі прикладають до хворого зуба і кладуть назад у дупло.

Що не можна робити 13 травня

Не можна сьогодні піднімати голос на рідних, згадувати старі образи, конфліктувати з близькими, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Не витрачайте великі суми грошей і не робіть великих покупок - будуть фінансові проблеми.

Лінуватися і ледарити сьогодні - до невдачі у всіх справах.

Невдалий день для весілля та вінчання. У такій парі буде часте непорозуміння.

По можливості у цей день краще користуватись громадським транспортом, а не водити за кермом. Підвищується ризик потрапити до небезпечної ситуації на дорозі.

Нагадаємо, що Великдень – ще не кінець: важливі правила та заборони на кожен день Світлого тижня 6-12 травня.

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.