Господарі котиків часто скаржаться на те, що коли вони звуть кішок, тварини не звертають на них увагу. Французькі вчені пояснили, чому пухнастики не реагують на своїх господарів.

Дослідження провели вчені з Лабораторії порівняльної етології та пізнання Паризького університету Нантера, які спеціалізуються саме на вивченні взаємодії кішок та людей.

Котик. Фото: Youtube
Котик. Фото: Youtube

Як правильно звати кішок

Команда дослідників під керівництвом Шарлотти де Музона встановила, що коти легко відрізняють серед людських голосів голос свого господаря.

І тварина добре розуміє, коли людина просто щось говорить, а коли звертається саме до неї.

Популярні новини зараз
Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки Комунальники вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90%
Показати ще

Котик, скріншот: Youtube
Котик, скріншот: Youtube

Після цього вчені вирішили з'ясувати, як можна покликати незнайому тварину. Для цього вони провели низку експериментів із 12 кішками, що живуть у котокафі. Виявилося, що пухнастики найчастіше реагували на поєднання відразу двох сигналів – голосового та візуального.

На першому етапі досліджень де Музон привчила досліджуваних тварин до своєї присутності. А потім перевірила кілька сценаріїв.

Після того, як кішка заходила до приміщення, вчена робила одну з дій:

  • кликала тварина, але не робила жодних жестів;
  • вказувала на кішку, але залишалася мовчазною;
  • одночасно підзивала випробуване тварина і жестикулювала у його бік;
  • ігнорувала присутність кішок.

Котик, скріншот: Youtube
Котик, скріншот: Youtube

Найкраще спрацьовував саме третій сценарій, який поєднував голосові сигнали та жести. Так тварини скоріше підходили до вченої.

Ще один висновок, який вдалося зробити вченим, це те, що кішки частіше махали хвостом, коли отримували лише голосовий стимул і коли на них взагалі не реагували. У котячій мові тіла цей жест говорить про занепокоєння тварини, її стрес та дискомфорт.

Котик, фото: Знай.ua
Котик, фото: Знай.ua

Отже, дослідники припустили, що коти не люблять, коли господарі взагалі не виявляють жодної реакції на улюбленців.

Нагадаємо, що прогноз погоди та синоптики більше не потрібні: як щодо поведінки кота дізнатися, що буде дощ чи похолодання.

Раніше ми повідомляли, що він робить це не для того, щоб вас дозволити: секрети про котиків розкриті.