Нещодавно з'явилася інформація, яка викликала значне занепокоєння серед учених, лікарів та пацієнтів. Йдеться про потенційний зв'язок між вживанням оземпіку – препарату для лікування діабету, який зараз нетрадиційно використовують при схудненні та проявом сліпоти.

Дослідники з Гарвардського університету провели масштабне дослідження, результати якого змушують замислитись. Про це повідомляє Science Alert.

Спорт, схуднення, фото: Знай.ua
Спорт, схуднення, фото: Знай.ua

Мільйони людей, які прагнуть позбутися зайвих кілограмів, можуть несвідомо наражати себе на небезпеку втрати зору.

Тривожний сигнал пролунав після того, як лікарі з Бостона зафіксували три випадки погіршення зору у пацієнтів, які приймали такі препарати протягом одного тижня. Вчені проаналізували медичні картки понад 16 тисяч пацієнтів, серед яких були як люди з діабетом 2 типу, так і ті, хто страждав на надмірну вагу або ожиріння.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Результати аналізу виявили тривожну тенденцію: прийом препаратів виявився пов'язаним із підвищеним ризиком розвитку неартеріальної передньої ішемічної нейропатії зорового нерва (NAION).

Це рідкісне захворювання, що зустрічається приблизно у 10 із 10 000 осіб, характеризується порушенням кровопостачання передньої частини зорового нерва. Наслідки можуть бути катастрофічними – раптова та необоротна втрата зору.

Схуднення, скріншот: YouTube
Схуднення, скріншот: YouTube

Популярність препаратів стрімко зросла після того, як вони отримали схвалення як засіб зниження ваги. Ефективність вражає: під час клінічних випробувань пацієнти, які використовували пігулки для схуднення, за 68 тижнів у середньому втрачали близько 15% від початкової маси тіла.

Нагадаємо, якщо хочете довше залишатися молодими та енергійними: потрібно додати ці продукти до раціону.

Як повідомляв "Знай.uа", вчені б'ють на сполох: танення льодовиків наближає катастрофу

Знай.ua писав, суха шкіра, поганий імунітет і головний біль: українців попередили про небезпеку в будинках