Група вчених з Університету Сорбонна здивувала багатьох любителів йти за "зеленим харчуванням". За словами дослідників, газовані напої без цукру або з підсолоджувачами можуть стати причиною розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Таким чином, дієтичні напої не є безпечнішими для здоров'я, ніж звичайне газування.

Про це стало відомо завдяки інформації на сайті однієї із кафедр Університету Сорбонна.

Газовані напої, скріншот: YouTube
Газовані напої, скріншот: YouTube

Так, у ході дослідження вчені протягом 10 років стежили за показниками 104 тисячі людей, відзначаючи скільки дієтичних або солодких газованих напоїв вони вживали.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Виявилося, що ті, хто віддавав перевагу дієтичним напоям, частіше страждали від захворювань серцево-судинної системи.

Вчені розділили добровольців на три групи, залежно від того, яким напоям вони віддавали перевагу. До першої групи увійшли люди, які не вживали таких напоїв, до другої ті, хто любив содову з цукром, а до третьої — споживачі дієтичних газировок.

Вміст цукру, що дорівнює або перевищує 5%, означало, що напій вважається солодким, тоді як менше 5% і наявність підсолоджувачів говорило про те, що газування дієтичне.

Науковці провдять дослідження
Науковці провдять дослідження

Добровольці щодня заповнювали щоденник харчування. Вивчивши записи з 2009 по 2019 рік, вчені змогли знайти залежність між вживанням різних напоїв та серцево-судинними захворюваннями, такими як інсульт, транзиторна ішемічна атака (ТІА), інфаркт міокарда, гострий коронарний синдром та ангіопластика.

Виявилося, що для тих, хто вживав багато напоїв з низьким вмістом цукру, ризик розвитку серцево-судинних захворювань був таким самим, як і для тих, хто пив "повноцінні газовані напої".

Швидка допомога, скріншот: Facebook
Швидка допомога, скріншот: Facebook

Вчені встановили, що в порівнянні з людьми, які зовсім не вживають газованих напоїв, споживачі дієтичних газувань на 20% частіше страждають від проблем із серцем. Автори роботи підкреслюють, що їх дослідження неймовірно важливе, оскільки дієтичні напої часто продаються, як "здоровіша" і менш калорійна альтернатива цукровим газировкам.

Нагадаємо, зміна клімату може призвести до нової пандемії: яка хвороба стане смертельно небезпечною.

Раніше повідомлялося, чоловіки, увага: дивитися "полуничку" на самоті - загрожує плачевними наслідками.

Також, не піддається лікуванню і швидко поширюється: людству загрожує нова смертельна бактерія.